Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Припремамо се за увођење ковид сертификата: Премијерка Србије после седнице Кризног штаба /видео/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICПремијерка Србије Ана Брнабић
Премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је, после седнице Кризног штаба, да се држава припрема за увођење ковид сертификата. Оценила је да се епидемиолошка ситуација додатно усложњава и поручила да је вакцинација једини одговор на пандемију.

„Припремамо се за увођење ковид сертификата, уколико буде било потребно. Коначну одлуку ћемо донети за неколико дана. Да би било у складу са Уставом и људским правима, увешће се прво у просторима у којима људи не морају да бораве, а где је висока могућност заражавања. То су: ноћни клубови, барови, кафићи и ресторани“.

Брнабићева је прецизирала да сертификати неће бити потребни за малопродајне објекте.
„Када све инспекције буду спремне, са великом вероватноћом увешћемо сертификате на местима где није неопходно да се људи задржавају“, указала је премијерка.
Што се тиче наставе, Брнабићева је рекла да су деца најбезбеднија у школама и да је њена молба била да се промени протокол, по коме се у случају заразе 10 одсто ученика, мења модел наставе, како би ђаци ишли у школу.
Према њеним речима, у Србији је до сада 2.821.060 особа вакцинисано бар првом дозом вакцине, што је око 52 одсто популације.
Ревакцинисано је 2.707.594 људи, док је трећу дозу примило 318.858 особа, што је око шест одсто, додала је премијерка Србије на конференцији за новинаре.
Брнабићева је казала да је у само три локалне самоуправе проценат вакцинисаних преко 70 одсто, а то су београдска општине Стари град, Савски венац, Врачар.
„Имамо, нажалост, шест локалних самоуправа које су и даље испод 30 одсто вакцинисаних у укупној пунолетној вакцинацији. Ту је и даље најлошији Тутин са само 16,4 одсто, па Нови Пазар са 5,7 одсто, Лајковац, Мионица, Уб и Љиг“, рекла је Брнабићева.
Када је реч о вакцинацији младих, она је навела да је само осам локалних самоуправа у којима је проценат вакцинисаних младих, између 18 и 30 година старости, изнад 30 одсто.

„Доста смо разговарали о новим мерама. За мене нема сумње да је држава свој посао урадила. Кризни штаб такође и то много боље од многих држава у Европи и свету“.

Премијерка Србије је поручила да је на грађанима да слушају лекаре, струку и да се вакцинишу.

Кренуле појачане контроле

Брнабићева је рекла да су од јутрос кренуле појачане инспекције и контроле примене епидемијских мера у јавном саобраћају.
Санитарна инспекција појачаће контроле у тржним центрима и малопродаји.
„Први надзори су саветодавни, а после следе репресивне мере“, истакла је председница Владе.
Ковид амбуланта Дома здравља „Врачар“ - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
У Србији 5.461 нови случај короне, 27 преминуло
Ковид одељење Клиничко-болничког центра у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
СРБИЈА
Прогноза лекара: Имаћемо и 10.000 нових случајева дневно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала