- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Приче из „Ђавољег тефтера“ I Орбита културе

Пратите нас
О чему говори други роман младе књижевнице Тајане Потерјахин „Ђавољи тефтер“ из трокњижја „Варошка легенда“,објављен је ове године, готово истовремено са поновним издањем првог романа из ове трилогије – „Први снег“?
Како је настала прича која се одиграва у Краљеву у последњој деценији 19. века, са елементима љубавних романа, трилера, и фантастичног реализма – за „Орбиту културе“ открива ауторка Тајана Потерјахин, етнолог и антрополог по занимању.
Какви су били путеви којима се кретао Јован Дучић, од родног Требиња, преко великих европских центара и САД, све до повратка његових посмртних остатака у постојбину – а о чему говори изложба „Јован Дучић – Трагање за новим“ отворена у Српској академији наука и уметности којом се обележава 150 година од рођења великог српског песника, писца и дипломате – говори ауторка изложбе проф. др Злата Бојовић.
У каквој су вези популарне „шпанске серије“, феномен који је обележио нашу стварност током деведесетих година и живот младића који је као дете с родитељима из Србије емигрирао у Шпанију, открива Филип Мартиновић, сценариста и редитељ документарног филма „Теленовела – сиво у колору“ који се премијерно приказује на Међународном фестивалу документарног филма „Белдокс“.
О научном скупу посвећеном живом класику Драгославу Михаиловићу, о новом читању дела која су својевремено изазвала револуцију у српској књижевности, уносећи у њу дух новог модернизма – разговарамо са Бојаном Јовићем, директором Института за књижевност који је и организовао скуп и са Марком Аврамовићем, једним од његових учесника.
Чиме је све Ђорђе Лобачев, син царског конзула, рођен у Скадру, полиглота који је после смрти родитеља одрастао у сиротишту, задужио српску уметност? Због чега су његови стрипови са словенским јунацима као суперхеројима освојили европску и светску публику – сазнајемо из монографије „Чардак ни на небу ни на земљи“ чији је приређивач гост „Орбите културе“ Зоран Стефановић.
Емисију „Орбита културе“ можете слушати на таласима Студија Б, суботом од 10.00 до 12.00 сати, као и на нашем каналу на Јутјубу.
Приче из „Ђавољег тефтера“ I Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала