- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Сваки тренутак је био најтежи“: Сећања ватрогасца на спасилачку операцију после напада на Њујорк

© AFP 2023 / Stan HondaТерористички напад на Светски трговински центар у Њујорку 11. септембaра 2001. године
Терористички напад на Светски трговински центар у Њујорку 11. септембaра 2001. године  - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
„Сваки тренутак спасилачке операције после терористичких напада 11. септембра 2001. године у Њујорку је био најтежи, спасиоци су знали да су под рушевинама људи али не и како да до њих дођу“, овако бивши ватрогасац Грег Хес у разговору за Спутњик описује стање ствари на улицама највећег америчког града пре тачно 20 година.
Хес је пребачен из Индиjанополиса у Њујорк и на лице места стигао је 16 сати после пада друге куле Светског трговинског центра.
У Њујорку је остао осам дана.

„Постојало је то осећање потпуне избезумљености од чињенице да су под рушевинама можда преживели, али непрекидно смо смишљали како бисмо могли до њих да допремо“, присећа се Хес.

Сваки тренутак је био најтежи, нисмо знали шта може да се промени, шта ће се догодити с рушевинама, а поред тога све још горело око нас, додаје он.
Хес је уверен да је ова трагедија променила животе људи у целом свету и заувек утицала на то како свако од нас живи.
Као и многе његове колеге, и Хес је током спасилачке операције задобио не само психолошке трауме него је физичке последице.
За време напада и после рушења кула СТЦ центар Њујорка је био прекривен тонама азбестне и цементне прашине, небо је било прекривено димом, али у ваздуху је било и опасних хемијских супстанци.
Према постојећој статистици, код скоро 10.000 ватрогасаца и спасилаца касније су дијагностификована различита онколошка обољења, а саговорник Спутњика само је један од њих.

„Код спасилаца су утврдили постојање 68 типова канцера. Према подацима из октобра 2019. преминуло је више спасилаца него што је било погинулих за време напада“, закључио је Хес.

Подсетимо, Америка обележава две деценије од најтежег напада на њеном тлу, кад се 19 терориста обрушило авионима на четири мете у Њујорку, Вашингтону и Пенсилванији, убивши 2.977 људи.
Терористички напад на Светски трговински центар у Њујорку 11. септембaра 2001. године  - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
СВЕТ
Дан који је из корена променио Америку /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала