- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Папа Фрања састао се са Орбаном

© AP Photo / Vatican MediaПапа Фрања са мађарским премијером Виктором Орбаном и председником Јаношем Адером у Будимпешти
Папа Фрања са мађарским премијером Виктором Орбаном и председником Јаношем Адером у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
Пратите нас
Папа Фрања састао се данас са мађарским премијером Виктором Орбаном у оквиру своје кратке посете Мађарској.
Он је директно са аеродрома отишао на састанак са премијером Орбаном и председником Јаношем Адером.
Како се наводи, за разлику од готово сваког другог папиног путовања, није било директног телевизијског преноса, нити могућности за фотографисање који обично претходе и прате овакве састанке.
Ватикан је саопштио да је састанак, којем су поред папе и Орбана, присуствовали и кардинал Петер Ердо и мађарски бискупи, трајао око 40 минута.
Орбан је на свом Фејсбук профилу објавио слику на којој се рукује с папом који стоји испред мађарске и ватиканске заставе, уз коментар: „Замолио сам папу Фрању да не дозволи да хришћанска Мађарска нестане“.
Премијер Орбан често говори да је хришћански идентитет Мађарске угрожен миграцијом муслимана.
Ватикан је посету Будимпешти назвао „духовним ходочашћем“.
Папа Фрања је често осуђивао оно што види као оживљавање националистичких и популистичких покрета, те је увек позивао на европско јединство.
Насупрот томе, Орбан је на Бледском стратешком форуму у Словенији прошле недеље рекао да је једино решење за миграције да Европска унија „врати сва права националној држави“.
Ово је прво папино путовање од операције којој је био подвргнут у јулу, а на питање о операцији рекао је да се осећа добро.
Папа је такође позвао на опрез услед пораста антисемитизма, рекавши да је то „осигурач којем се не сме допустити да изгори, мислим на претњу антисемитизмом која још вреба у Европи и другде“.
Он је додао да су заједнички рад и промоција братства и заједништва најбољи начин да се тај осигурач деактивира.
Премијер Орбан, који је на власти од 2010. године, изазвао је забринутост у мађарској јеврејској заједници када је пре неколико година користио слику америчког финансијера Џорџа Сороша, који је Јеврејин, у кампањи за борбу против миграције.
Орбан је, међутим, рекао да би Јевреји требало да се осећају безбедно под његовом влашћу, као и да ће Мађарска показати „нулту толеранцију“ према антисемитизму.
Према подацима Светског јеврејског конгреса, данас у Мађарској има око 75.000 до 100.000 Јевреја, што је највећи број у централној Европи, а већина је у Будимпешти, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала