- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски УАЗ правиће електричне аутомобиле

© Sputnik / Борис Ушмайкин / Уђи у базу фотографијаУљановска фабрика аутомобила (УАЗ)
Уљановска фабрика аутомобила (УАЗ) - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
Пратите нас
Руски произвођач аутомобила УАЗ (Уљановски аутомобилски завод) одлучио је да неке моделе аутомобила електрификује. Компанији која нема искуства у производњи електричних аутомобила била је потребна помоћ партнера из Чешке.
Ускоро ће УАЗ потписати нови уговор са чешком компанијом „МВ Моторс“ у складу са којим ће добити доступ њеним технологијама. План је да се аутомобили извозе у иностранство, а за сада нема информација каква је перспектива ових модела и која ће бити цена.
Марка „МВ Моторс“ је постала позната 2018. године када су представили свој електрични купе „Лука ЕВ“ у стилу 1950-их. Сарадња са УАЗ-ом је званично објављена у фебруару 2020. године. Чеси су на бази „Хантера“ направили електрични теренац и назвали га „МВМ Спартан“. Предвиђено је да аутомобил буде оријентисан на европско, пре свега британско тржиште. План је био да исте године почне и продаја, али је одложена због пандемије ковида.
Крајем јула „МВ Моторс“ је додао „Спартан“ на свој званични сајт и објавио почетну цену од 39.900 евра.
За сада су направљена само два прототипа. Један се налази у Русији и учествовао је на прослави посвећеној 80. годишњици компаније УАЗ.
План је да се у Русији продаје модел „Е-Хантер“. Модел је задржао оригиналну каросерију и погон на сва четири точка са нижим степеном преноса, али уместо мотора са унутрашњим сагоревањем добио је електромотор од 120 киловата и 600 Нм.
Мотор се састоји од 28 батерија од 150 ампера по сату (62,16 киловата по сату), за сат времена може да се напуни 80 процената батерије, којом може да пређе око 180 километара, мада се сматра да може максимално да пређе 245 километра. Максимална брзина „МВМ Спартан“, као и „Хантера“ је 130 километара на сат.
Производња малих серија електричних аутомобила ће у Чешкој почети у фебруару 2022. године.
УАЗ профи, модел руске компаније - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Руски УАЗ представио изглед „куће на точковима“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала