- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто се Америка плаши кинеске експанзије у Карипском мору

© AP Photo / Andy WongКина и САД
Кина и САД - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су веома забринуте због „морске експанзије“ Кине у Карипском мору. У складу са тврдњама неких америчких експерата, Кина је преко својих компанија, које су се специјализовале за управљање морским лукама и изградњу лучке инфраструктуре, преузела контролу над већином морских лука Кариба, пише „Независимаја газета“.
Кина већ контролише највећу луку у зони Антила - Кингстон на Јамајци и чак Фрипорт на Бахамским острвима, луку главног савезника САД у региону која се налази на само 160 километара од америчке обале.
Међу активним борцима за хитно предузимања мера против Пекинга је амерички адмирал Крејг Фалер. Он је изјавио да је у току убрзано продирање Кине у регион који Вашингтон одавно сматра својим „двориштем“.
Према његовим речима, тежње Кине да модернизује инфраструктуру у лукама Јамајке и Доминиканске Републике, које се налазе у непосредној близини Панамског канала, представљају директну стратешку претњу за САД. Представници америчких војно-политичких кругова сматрају да Кина може да користи луке карипских држава за материјално-техничку подршку бродова Ратне морнарице Кине које се налазе у региону. Њихове сумње су се појачале после информација из медија да су кинески објекти у лукама, наводно, били под заштитом добро наоружаних и опремљених приватних војних компанија.
Бригу Вашингтона изазива и активност Кинеза по питању увећања дубине лука које се налази под њиховом контролом у низу других региона. Пекинг то објашњава потребом да приме теретне бродове великих габарита како би се повећала ефикасност превоза терета. Поред тога, повећањем дубине лука ће се омогућити и пријем ратних бродова са великим депласманом. Вашингтон се боји да би сличне акције Кина могла да има и у лукама карипских држава.
Амерички страх дели и директор Центра за глобалне проблеме Универзитета Навари у Шпанији Емили Бласко. У складу са његовим информацијама, у априлу прошле године кинеска компанија „Мерчантс порт холдингс“ је постала акционер луке на Јамајци која је најближа Панамском каналу. Овим је лука постала најпрофитабилнија лука за Кину која има и најинтензивнији транспортни саобраћај у зони Карипског басена.
По тврдњама Бласка, Јамајка се претворила у државу Антила која има највише користи од кинеских кредита. Од 2005. године до данас укупна сума кинеских кредита које је Јамајка добила је 2,1 милијарди долара. Могуће је да под притиском Вашингтона Јамајка спречи Пекинг да успостави контролу над још једном луком Гот Ајланд. Међутим, није искључено да ће Пекинг пре или касније успети у својој намери.
Кина је заинтересована и да преузме контролу над луком Мансанило у Доминиканској Републици, који се налази у близини комерцијалног морског пута према Америци. Међутим, руководство државе за сада то одбија, изјављујући да неће препустити Кинезима инфраструктурне објекте од стратешког значаја, како не би угрозила добре односе између Вашингтона и Санто-Доминга.
Током посете Америци Доминикански председник Луис Абинадер је недвосмислено подвукао да су „економске инвестиције Кине добродошле само у оним областима које немају стратешки значај“. Међутим, то није засметало Доминиканској Републици да од Кине узме кредит од 600 милиона долара у замену да Санто Доминго не призна Тајван.
Кина показује велико интересовање за лучку инфраструктуру држава у региону као што су Куба, Бахамска острва, Тринидад и Тобаго, Антигва и Барбуда. Кинези су већ саградили објекте лучке инфраструктуре у Норт Абаку на Бахамским острвима, док је на Куби компанија „China Communications Construction Company (CCCC)“ добила уговор за изградњу новог терминала у луци Сантијаго де Куба.
У контексту све већег утицаја на карипске државе, британски медији су оптужили Кину да је она одговорна што Барбадос намерава да прекине краљевање британске краљице над острвом, да изабере свог шефа државе и у будућности се можда потпуно повуче из Британског Комонвелта.
Није искључено ни да ће у блиској будућности САД појачати притисак на карипске земље са циљем да се не допусти „морска експанзија“ Кине у региону. Могуће је да ће одбијање Јамајке и Доминиканске Републике да дају Кини на коришћење нове луке представљати прве напоре Вашингтона у том правцу.
Авион - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Нови фронт Кине и Америке на небу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала