- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зорана Михајловић: Ко је против литијума, нека баци свој мобилни

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗорана Михајловић
Зорана Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
Пратите нас
Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, рекла је за ТВ Прва да јучерашњи еколошки протест искоришћен за предизборни скуп појединих политичара.
„Појединци су се јуче кроз причу о екологији кандидовали за градску или републички Скупштину и то треба рећи људима који су јуче дошли јер заиста брину о животној средини, они су злоупотребљени. Чули сте Ћуту који се бори за одређену позицију и Зеленовића који жели да сачува своју политичку каријеру. Он се сада наводно бори за здравље људи и животну средину, а када је био градоначелник Шапца затварао је амбуланте, јер људи тамо нису гласали за њега“, истакла је Михајловићева.
Она је додала да је ваздух важан за све, али да нико нема тапију на животну средину, не можемо да бројимо зелена крвна зрнца, нико не може да прети затварањем мостова и ауто-путева,наводи се у саопштењу ресорног министарства.
„Они који су против литијума, нека онда баце своје мобилне телефоне, лап-топове, јер све је то литијум. Они који су против развоја, против фабрика електричних возила, само показују да су лицемери. Моја порука је – региструјте своју политичку организацију и кандидујте свој програм на изборима, али реците да су заправо били на предизборном еколошком протесту који сте организовали због себе“, рекла је Зорана Михајловић.
Она је додала да су се јуче могле чути и бројне неистине у вези са рударством и заштитом животне средине.
„Прва лаж која се чула, на којој је базиран јучерашњи протест је да је Влада потписала уговор са Рио Тинтом. Не постоји никакав уговор о експлоатацији јадарита. Друга лаж је да је донет просторни план за изградњу рудника и термоелектрана на лигнит. Влада није донела просторни план, то је широка тема о којој се дискутује и важно је да водимо рачуна о енергетској транзицији и декарбонизацији. Трећа лаж је да у Мачви, Лозници и Јадру све пропасти, ако будемо имали рудник, фабрику батерија и фабрику електричних возила“, рекла је Михајловићева.
Она је поновила да Србија има доказане резерве јадарита, јединственог минерала, преноси Танјуг.
„Желимо да имамо комплетан ланац производње, од рудника, преко фабрике батерија до производње електричних возила. Говоримо о утицају на БДП од готово 50 одсто, говоримо о више од 17 милијарди евра прихода годишње. То значи и велики број радних места, и плате које су дупло веће од плата у Зиђину, а тамо су око 100.000. У области око Лознице, у околини Јадра годинама бележимо пад броја становника, ако не учинимо све да зауставимо тај тренд, имаћемо празна места“, каже Михајловићева.
Девојка прелази мост по магли у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
ДРУШТВО
Завршен еколошки протест „Устанак за опстанак“ у Београду, одблокиран Бранков мост
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала