- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Адвокат Митрополије пред одлучивање СО Цетиње: Власништво манастира не одређују одборници

© Sputnik / Радоје ПантовићКрст на манастиру
Крст на манастиру - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
Пратите нас
Својина Цетињског манастира не може да се мијења било каквим одлукама цетињских одборника, казао је за Спутњик адвокат Митрополије приморске Далибор Каварић.
Предсједница цетињске Скупштине Дејана Диздар заказала је за уторак сједницу на којој ће једна од тачака дневног реда бити и гласање поводом петиције „грађанске иницијативе за враћање Цетињског манастира такозваној Црногорској цркви“.

Не може СО Цетиње да мења власништво манастира

„Како сам сазнао из медија, група грађана је покренула иницијативу према Скупштини СО Цетиње да се Цетињски манастир, колико сам разумио, врне такозваној Црногорској православној цркви или да се врати на коришћење“, каже Каварић.
Пријестоница Цетиње, с обзиром шта пише у Закону о самоуправи, законским и подзаконским актима, који регулишу ту област, нема право да сама располаже државном имовином, било да је у питању поклањање или отуђење, нема право ни да даје на коришћење, или у смислу неког другог правног посла који би представљао отуђење правне својине, каже Каварић.
Он истиче да они који су покренули иницијативу нијесу узели у обзир да је у Б листу непокретности као власник земље уписан Цетињски манастир, а као власник на објектима уписан такођер манастир „Свети Петар“.
„Ваља напоменути да се пред надлежним органима воде два поступка које је покренула Митрополија црногорско приморска и да ће они коначно опредијелити статус власништва. Тако да се не могу доносити нове одлуке. Све да СО Цетиње крене да доноси одлуке о промјени власништва над манастиром и земљом око њега, она то не може урадити без сагласности владе Црне Горе“, каже Каварић.
На питање, како је дошло до уписивања Цетињског манастира у власништво Пријестонице Цетиње, члан Правног савјета МЦП адвокат Далибор Каварић је казао да је 2005. Управа за некретнине, подручна јединица Цетиње, по извјесној наредби државне управе за некретнине као централног органа, донијела 24. новембра те године одлуку без икаквог правног основа, да се имовина свих физичких и правних лица у рејону градског грађевинског земљишта упише као државна својина, јер је сматрано да је то државни интерес. А да се до тада уписани власници тих непокретности, углавном земљишта, мада има примјера да се то дешавало и са објектима, упишу као корисници.

Иницијатива без правног утемељења

Адвокат Драган Шоћ каже да не види правну утемељеност појма „враћање“ у конкретном случају.
„Морало би се најприје доказати, како је власништво од ЦПЦ прешло у својину Пријестонице Цетиње па тек онда говорити о употреби појма враћање. Не видим правну утемељеност употребе тога појма“, казао је Шоћ медијима.
Директор Управе за катастар и државну имовину Коча Ђуришић упутио је прије неки дан упозорење престоници Цетиње у којем се наводи да је пред овом Управом води више поступака по захтеву Православне Митрополије црногорско-приморске.
„С тим у вези дужни смо Вас упозорити да би свако поступање и располагање горе наведеном имовином од стране Престонице Цетиње пре правоснажног окончања поступака покренутих пред Управом за катастар и државну имовину, представљало противправно поступање и злоупотребу права“, наводи се у саопштењу директора Управе за катастар и државну имовину Црне Горе“, саопштио је Ђуришић.
Полиција дежура у комплексу Цетињског манастира - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
РЕГИОН
Шта могу нападачи кад су сви владари потврдили да Цетињски манастир припада — Цркви
Епископ Јоаникије служио помен митрополиту Амфилохију у Цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
РЕГИОН
Скандалозан наставак милогорског насиља: Скупштина Цетиња разматра „враћање“ Цетињског манастира ЦПЦ
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Цетињски манастир је одувек власништво Митрополије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала