- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Брнабићева открила план: Шест милијарди евра за железничке пројекте у Србији

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић изјавила је на отварању Западнобалканског железничког самита 2021, у станици Прокоп, да су у Србији планирани железнички пројекти вредни више од шест милијарди евра, као и да је циљ да Србија комплетно модернизује железнички саобраћај и пругама се повеже са свим земљама у региону и са ЕУ.
Премијерка је истакла да је Србија од 2014. године, када је почело озбиљно улагање у железницу, у реконструкцију и модернизацију пруга и набавку возова, уложила више од 600 милиона евра.
Брнабићева је пожелела добродошлицу партнерима из ЕК, Транспортне заједнице, као и представницима ЕИБ и ЕБРД и другима из ЕУ, који нам помажу, како је рекла, на том изазовном и амбициозном путу - да потпуно реконструишемо и унапредимо наше железнице.
"Да српске железнице поставимо као примарни вид транспорта, како путничког тако и теретног", нагласила је премијерка.
Подсетила је да је 2021. година железнице у ЕУ, као и да је година железнице и у Србији, али и година Зелене агенде.
"Ова два циља иду руку под руку, железнички саобраћај је поред водног саобраћаја најзеленији вид транспорта", нагласила је Брнабићева.
Доласком воза "Connecting Europe Expresstrain" у железничку станицу Прокоп у Београду, званично је отворен Железнички самит у Београду "Западнобалкански железнички самит 2021" на којем ће говорити државни, регионални и европски званичници, као и стручњаци из области железничког саобраћаја.
Воз су дочекали и обишли премијерка Ана Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и заменик главног директора за Сектор мобилности и саобраћај у Европској комисији Маја Бакран Марчић.
Воз "Connecting Europe Expresstrain" је пројекат ЕУ у оквиру обележавања Европске године железнице 2021.
Самит организују Транспортна заједница, Европска инвестициона банка (ЕИБ) и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), а домаћин је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала