Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Црногорска партија у Врбасу тражи увођење црногорског језика у службену употребу

CC0 / Balkan photos / Црногорски језик - илустрација
Црногорски језик - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
Пратите нас
Црногорска партија упутила је допис председнику општине Врбас Предрагу Ројевићу и председници Скупштине општине Врбас Сањи Жигић у коме их позивају да се на територији те општине црногорски језик уведе у службену употребу.
„Позивамо Скупштину општине Врбас да хитно и без одлагања испоштује уставне и законске норме Републике Србије и осигура да се Црногорски језик уведе у службену употребу на територији те општине“, навели су они у саопштењу.
Они су цитирали Закон о службеној употреби језика и писма у члану 11. у ставу 2.: „Јединица локалне самоуправе ће обавезно својим статутом увести у равноправну службену употребу језик и писмо националне мањине уколико проценат припадника те националне мањине у укупном броју становника на њеној територији достиже 15 одсто према резултатима последњег пописа становништва, најкасније у року од 90 дана од дана утврђивања законом прописаних услова.”
У општини Врбас, по резултатима последњег пописа, живи 7.353 припадника црногорске заједнице, што чини 17,5 одсто укупног броја становника општине.
„Закон и Устав Србије су јасни по овом питању, десетогодишње одлагање ове одлуке од стране локалне самоуправе у Врбасу се може разумјети само као неспособност, незаинтересованост или покушај етничког инжњеринга. Ако општина Врбас није способна или не жели да под хитно спроведе своје обавезе које прозилазе из Устава и закона – то је јасна порука грађанима Републике Србије који припадају црногорској заједници да је њихов статус – статус грађана другог реда“, истакли су из ове странке.
Они су саопштили да ће непоступање Скупштине општине Врбас по овом њиховом захтеву до 31. октобра 2021. године резултирати јавним позивом црногорској националној заједници на потпуни бојкот предстојећег пописа становништва.
„Позив на бојкот биће објављен 1. децембра 2021. године. Црногорска партија ће до почетка пописа и током његовог трајања активно промовисати бојкот теренском кампањом и кроз све медије који се обраћају црногорској националној заједници унутар Србије, матице Црне Горе и региона. Ову инцијативу предајемо у име црногорске националне заједнице, али и у име свих грађана Србије – јер је поштовање устава и закона, тј. владавина права, интерес свих грађана – а не само интерес једне националне мањине“, навели су они.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала