Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак три дана у Приштини

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав  Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
Пратите нас
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак у среду стиже у тродневну посету Приштину након које одлази у Београд.
Лајчак је поновио данас да не постоји алтернатива дијалогу Београда и Приштине и да би у супротном обе стране остале „заглављене“ на свом путу у будућност.
„У питању је моја регуларна посета региону у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога“, рекао је Лајчак.
Мирослав Лајчак је на конференцији „Дијалог Београда и Приштине: Повратак на прави пут“ коју су организовали бриселски Центар за европску политику (ЕПЦ) и САД Мисија при ЕУ, поручио да је коначни резултат дијалога о нормализацији односа „у рукама Београда и Приштине ако су озбиљни по питању свог чланства у ЕУ и бољег живота грађана“, а да је ЕУ ту само да помогне у остваривању тог циља.
„Наметнуто решење неће бити одрживо. То неће бити бриселски нити вашингтонски договор, већ договор до кога Београд и Приштина морају да дођу и да га примене и поштују“, рекао је Лајчак.
Он је нагласио да у процесу дијалога „сви знају шта треба да раде и то детаљно“, али и указао да се мора наћи баланс између транспарентности процеса и заштите дијалога, јер се разговара о „врло осетљивим питањима“.
Лајчак је на бриселској видео конференцији посвећеној дијалогу Београда и Приштине поручио да су „Косово и Србија и цео Западни Балкан будући чланови ЕУ“, а да се процесу приступања жели допринети и кроз нормализацију односа Београда и Приштине.
Када је реч о сарадњи са САД, Лајчак напомиње да је све што је постигнуто на Западном Балкану учињено у сарадњи са САД уз оцену да Брисел са Бајденовом администрацијом има „блиску и најбољу сарадњу“, пренео је Танјуг.
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
СРБИЈА
Лајчак стиже у Приштину: Припреме за састанак Куртија и Вучића, тврде приштински медији
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
„Позиције Београда и Приштине и даље удаљене“: Лајчак о разговорима у Бриселу
Србија, тзв. Косово и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
СРБИЈА
Пропала рунда дијалога у Бриселу - ништа од сусрета Вучића и Куртија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала