- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Посланик Врховне раде: Предвиђам Украјини грађански рат

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗграда Врховне раде Украјине
Зграда Врховне раде Украјине - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
Пратите нас
Раст русофобичног расположења је довео до појаве великог броја радикала који могу Украјину да доведу на ивицу грађанског рата, изјавио је за телевизију „Прва независна“ посланик Врховне раде Олег Волошин.
Према његовим речима, сада се у земљи може наћи на десетине хиљада „усијаних глава“ које су спремне за напад на парламент.
Политичар сматра да ће избегавању сукоба у украјинском друштву помоћи чврста позиција западних држава, које тренутно само погоршавају ситуацију ширењем позива за освету у Донбасу.
Он додаје да уместо да помажу људима да преболе посттрауматичан синдром, још га више јачају у Украјини.

„Ви сте ратни хероји, ми ћемо победити, парадираћемо Доњецком. Уместо да објасне: Син Вам је погинуо. Желите да Вам још један погине? Хајде да се договоримо“, рекао је он.

Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу, где су власти 2014. године започеле војну операцију против самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, као и због Крима који се ујединио са Русијом након референдума на полуострву. Украјинске власти су више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље.
У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Председници Украјине, Француске и Русије, Владимир Зеленски, Емануел Макрон и Владимир Путин, на састанку нормандијске четворке у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
РУСИЈА
Кијев: Зеленски спреман за састанак са Путином и разговор о „окупираним територијама“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала