- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Српски научници развијају антигенски тест и лек против ковидa

© Tanjug / ZORAN ZESTICВМЦ Карабурма
ВМЦ Карабурма - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
Пратите нас
Научници са Хемијског факултета Универзитета у Београду, у оквиру два пројекта Специјалног програма истраживања ковид-19, који финансира Фонд за науку Србије, развијају решења која ће помоћи у борби против корона вируса, саопштено је из Фонда за науку након недавне посете истраживачким тимовимна и лабораторијама у којима се спроводе истраживања.
Прецизира се да пројекат CAPSIDO, под вођством дописне чланице САНУ и професорке на Хемијском факултету у Београду Тање Ћирковић Величковић, развија поузданији и бржи антигенски тест за детекцију ковида-19, а пројекат SMART Repurposing, који води академик и професор на Хемијском факултету у Београду Радомир Саичић, ради на проналажењу лека против ковида-19.
Овај центар је како наводе из Фонда за науку један од 200 тимова у свету који ради на проналажењу лека против ковида-19.
"Центар је најпре кренуо у истраживање једињења која у људима могу да блокирају ензиме и протеине који су потребни за дупликацију коронавируса, како би затим могао да пређе на њихово компјутерско моделовање и симулацију, као и проналажење кандидата за лек", наводи се у саопштењу.
Додаје се ће финална тестирања бити спроведена у Пастеровом институту у Француској.
Када је реч о пројекту CAPSIDO, његови истраживачи развијају тест који ће бити осетљив на веома ниске концентрације коронавируса код оболелих а циљ је да се развију антигенски тестови који ће, за разлику од ПЦР тестова, откривати протеине коронавируса, чак и када је он присутан у веома у јако ниској концентрацији.
За потребе овог пројекта, купљена је и капитална опрема каква не постоји у земљi нити у региону а реч је о машини спектрометар високе резолуције, инструменту врхунских перформанси који пружа велику количину информација по анализираном узорку.
В.д. директора Фонда за науку Милица Ђурић Јовичић је приликом посете лабораторијама истакла значај ових пројеката и целокупног програма.
"Веома је важно да опрема која се набавља буде на располагању целој научној заједници. Јасно је да то представља додатан организациони задатак за институцију, као и одговорност, али такође доприноси научној сарадњи и ефикаснијем коришћењу ресурса", навела је она.
Додала је да је веома значајно што се наши научници, уз подршку Фонда за науку тренутно баве питањима од великог значаја у борби против коронавируса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала