- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Руски спорт је довољно претрпео“

© AP Photo / Bernat ArmangueКлизачица Јевгенија Медведева изводи кратки програм на Олимпијским играма у Пјонгчангу 2018.
Клизачица Јевгенија Медведева изводи кратки програм на Олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Јевгенија Медведева, руска клизачица, рекла је да је спорт те земље трпи због одлуке да се представници такмиче под неутралном заставом.
Двострука светска шампионка у уметничком клизању објаснила је да би представници Русије на такмичењима поново требали да чују химну своје земље и наступају испред руске заставе.
Светска антидопинг агенција донела је одлуку да ће се спортисти Русије појављивати као Олимпијски комитет Русије до децембра 2022. године.
„По мом мишљењу, руски спорт је довољно претрпео због ове ситуације и не само због чињенице да спортисти немају прилику да певају химну и наступају под заставом своје земље“, почела је Медведева.
Она је објаснила и проблем материјалне природе.
„Спонзори одлазе, спортски маркетинг пати. Ово се дешава већ неколико година. Мислим да је време да се застава врати репрезентацији и да се уклоне ограничења. Јасно је да то не радимо због новца, али ситуација је ударила на недужне спортисте“, јасна је била светска шампионка.
Уместо химне руски спортисти на такмичењима слушали су „Клавирски концерт број један“ Петра Иљича Чајковског, међутим Медведева сматра да то није решење. Одбијен је чак и захтев за песму „Катјуша“.
„Моје мишљење је недвосмислено –ни Катјуша ни Чајковски, без обзира колико сјајан композитор био неће заменити руску химну. Спортисти се такмиче за своју државу која има химну и заставу.
Одлука је донета 2019. године након што је проглашено да је руска Антидопинг агенција била недоследна и манипулисала лабораторијским подацима који су тада предати истражитељима.
Победнице у појединачном клизању на Светском првенству у уметничком клизању 2021. године  - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2021
Историјска победа: Руске клизачице заузеле читаво победничко постоље /видео/
Анастасја Мишина и Александар Галјамов, светски шампиони у уметничком клизању - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2021
Русија без заставе и химне, али са првим златом после осам година /видео/
Руске клизачице Јевгенија Медведева и Алина Загитова са својим тренером Етером Тутберидзе. - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2020
Рускиња проглашена за најбољег тренера на свету /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала