- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Језеро Перућац добија нове туристичке садржаје – маринa, плаже, рибњаци, сплавови...

CC BY 2.0 / tamburix / Језеро Перућац
Језеро Перућац - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Општина Бајина Башта планира да у нередном периоду обогати туристичку понуду језера Перућац. Планом детаље регулације предвиђена је изградња међународног пристаништа – марине, центра за комерцијалне садржаје на води, плаже, такмичарске стазе за риболов, рибњака, пешачких стаза, као и нових сплавова намењених угоститељству...
Планом је обухваћен простор површине 49,3 хектара, а реч је о подручју од бране ХЕ Бајина Башта у Перућцу до улива реке Дервенте у језеро Перућац, обухватајући део водене акваторије језера Перућац на подручју Србије, његов приобални појас и део општинског пута Перућац–Растиште.
Планирањем и резервацијом простора за марину и међународно пристаниште, како се наводи у плану, омогућиће се развој наутичког туризма у зони Перућца, као и повећање организованог међународног водног саобраћаја између Србије и Босне и Херцеговине, док ће планирање простора за комерцијалне садржаје на води, плаже и опремање слободних површина урбаним мобилијаром омогућиће квалитетнију и садржајнију туристичку понуду у зони Перућца и генерално, ширег простора Националног парка Тара.
Како се истиче, дефинисање простора за такмичарску стазу за риболов омогућиће позиционирање језера Перућац као једну од перспективних дестинација за организовање домаћих и међународних такмичења у спортском риболову, преноси портал е-капија.
Према специфичности намене простора подељен на следеће четири урбанистичке целине.
Ц1 – целина обухвата простор од бране на језеру Перућац до објекта туристичко-информативног пункта НП Тара. У оквиру целине Ц1 планиран је највећи број садржаја. Предвиђа се задржавање постојећег јавног купалишта на понтонима, са свим пратећим елементима, уз формирање шеталишта до објекта туристичко-информативног пункта НП Тара.
Наведени простор потребно је опремити неопходним урбаним мобилијаром (клупе, столови, чесме, тушеви, стаза за риболовце, итд.).
На овом делу водене акваторије планирани су плутајући објекти на води у функцији развоја угоститељства са пратећим услужно-комерцијалним садржајима.
У зони водног саобраћаја планирана је марина и међународно пристаниште. На комплексу путничког пристаништа предвиђено је пристајање пловила који у највећем обиму прелазе државну границу Србије и Босне и Херцеговине ради туристичких тура на релацији Перућац – Вишеград.
На копненом делу територије планира се пристанишни објекат намењен повременом боравку царинске службе, граничне полиције и надлежних инспекцијских служби (приликом пристајања бродова и боравка путника), боравку помоћног особља пристаништа, као и пратећим садржајима пристаништа намењеним путницима. Планирани објекат је неопходно опремити основним инфраструктурним садржајима (прикључак за електричну енергију, пијаћу воду, ПТТ са оптичким каблом, мокри чвор, надстрешница, ограда, јарбол за заставу).
Марина за пристан чамаца до 50 везова предвиђена је поред објекта туристичко-информативног пункта НП Тара. Планирани комплекс марине представљаће просторно и функционално дефинисану целину са следећим објектима: пристаниште за пловила наутичког туризма у виду хидротехничког објекта са привезима, пријемно-информационо место и складиште за помоћну опрему за сигуран привез на копненом делу комплекса и наутичко сидриште.
У непосредној близини туристичко-информативног пункта НП Тара планирано је ново паркиралиште.
Планирана је изградња нове пешачке стазе у продужетку постојеће, која ће омогућити пешачку комуникацију од постојећег паркинга, недалеко од бране, па све до информативног пункта НП Тара.
У зони спорта и рекреације планирана је понтонска плажа и центар активности на води, у циљу формирања разноврсније понуде спортско-рекреативних садржаја на самом језеру, где ће бити омогућено изнајмљивање и коришћење кајака, педалина, кануа, активности веслања и сл.
Ц2 – целина обухвата простор од туристичко-информативног пункта НП Тара до такмичарске стазе за риболов. У целини Ц2 планирано је уређено постављање плутајућих објеката (сплавови-кућице) у једном низу, највише сто (100) објеката на међусобној удаљености од десет (10) метара из безбедносних разлога (флуктуирање водостаја може довести до померања, међусобног приближавања и сударања објеката).
Ова целина је у морфолошком погледу детерминисана стрмом обалом са великим нагибима, у којој Целина Ц2 представља и важно еколошко подручје, имајући у виду бројност биљних и животињских врста, тако да се планиране интервенције у простору морају реализовати изван постојећих еко-коридора.
Ц3 – целина обухвата простор од такмичарске стазе за риболов до залива реке Дервенте. На простору који обухвата целина Ц3 није планирано постављање плутајућих објеката на води.
У оквиру ове целине планира се формирање и уређење простора за такмичарску стазу за риболов.
Зона спорта и рекреације, у виду такмичарске стазе за риболов, предвиђена је у приобалном појасу целине Ц3, у дужини од око 350м и променљиве је ширине око 20м. Такмичарска стаза за риболов треба бити приступачна, како риболовцима, тако и свим посетиоцима и туристима. У њеној непосредној близини планирано је постављање понтонског рибњака. На подручју ове целине налази се еколошка зона за значајно присутне биљне и животињске врсте.
Ц4 – целина обухвата залив реке Дервенте и њено ушће у језеро Перућац. Целина Ц4 (залив реке Дервенте) и у планском периоду ће се користити као динамични резерват мреста рибе, са рибљим стазама, без постављања објеката на воденој површини. Резерват Дервенте представља део јединствене целине заједно са резерватима Звијезда и Брусница. Издвојено подручје спада у изразито водоносна са значајним резервама подземних вода.
Носилац израде Плана детаљне регулације је Општинска управа Бајина Башта, а наручилац израде Плана је ЈП Електропривреда Србије – огранак Дринско-Лимске ХЕ из Бајине Баште. Обрађивачи Плана су Друштво за пројектовање, урбанизам и екологију Андзор инжењеринг д.о.о. из Новог Сада, Архиплан д.о.о. за планирање, пројектовање и консалтинг из Аранђеловца и Нетинвест д.о.о. из Београда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала