Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Који лекови против короне постоје у Србији

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаAпотека
Aпотека - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
О лековима против ковида ових дана поново се говори. Прво је стигла информација да је тим чувене израелске болнице развио лек који би могао да лечи корону, а потом се у медијима појавила и прича о леку који постоји и код нас и који даје одличне резултате. Какви су тренутно протоколи лечења короне код нас и шта кажу стручњаци о овим тврдњама?
Тренутно је у току хиљаду и по студија које покушавају да дају одговор на питање који се лек може користити за лечење ковида, а српски научници су на трагу епохалног открића лека који је ефикасан против короне.
Код нас тренутно постоје лекови који су синтетисани из крвне плазме оболелих од ковида. Из њихових антитела бирају се најјача, а затим се умножавају како би се лечиле друге особе. Такви лекови користе се код пацијената са блажим до умереним током болести, док за теже пацијенте не постоји специфична терапија.
„Кроз клиничка искуства, али и у клиничким студијама показало се да кортикостероиди, широко распрострањени лекови као што је дексаметазон, могу да буду корисни код једног броја пацијената. Често се дају у комбинацији са тоцилизумабом“, објашњава др Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова.
Додаје да се дају и антикоагулациони лекови како би се спречио настанак крвних угрушака код ових пацијената.
„Имамо и ремдесивир, који је био развијен за неко друге болести, али се показало кроз клиничке студије да може донекле да помогне код ковида“, објашњава Тркуља.
Од почетка пандемије мењали су се протоколи, а у нашој земљи коришћена је свака терапијска опција која се у свету сматрала добром, преноси РТС.
„Почело је од хлорокина, за који се тада сматрало да може да помогне, касније се показало да није толико успешан. Затим су ту били неки други лекови и сада смо стигли до до прве генерације специфичних антивирусних лекова као што су моноклонска антители која се користе у терапији“, додаје Тркуља.
Ниједан лек за ковид 19 не може се набавити у апотеци. По сопственом избору, грађани могу купити само суплементе који се сматрају превентивом или додатком терапији, али не би требало ништа узимати на своју руку, кажу фармацеути.
„То што се користи на Западу може се набавити и код нас у апотекама, ту заиста нисмо у ни у каквом заостатку. Колико је мени познато, и у болници и у ковид амбулантама ситуација је слична, чак могу да кажем да смо ми у протокол увели и неке лекове који се у неким земљама још увек не користе“, објашњава Димитријевићева.
Здравствени радници у болници за инфективне болести у Волгоградској области Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Српски научници на трагу епохалног открића — познати лек ефикасан против короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала