- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пуповац: Српске заставе истаћи у складу са законом, из Црне Горе дошло антиправославно расположење

© Tanjug / ZORAN ZESTIC Председник Срспког националног вијеће у Хрватксој Милорад Пуповац
 Председник Срспког националног вијеће у Хрватксој Милорад Пуповац - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Дан уочи обележавања Дана српског јединства у Србији и Републици Српској, председник Српског народног већа Милорад Пуповац позвао је припаднике српске мањине у Хрватској да тај дан обележе поштујући закон земље у којој живе.
„Што се тиче међународних и домаћих норми које регулишу повезаност припадника националних мањина са својим матичним државама, укључујући и повезаност у сећању на важне датуме који се тичу слободарских традиција и значајних симбола које поједине земље имају, као што је застава, то је нешто што припада и Србима у Хрватској, као што и припада Хрватима који живе у Србији или другим мањинама које живе изван својих матичних земаља“, рекао је Пуповац и додао:
„То треба рећи због неких људи који то не разумеју и виде као проблем“.
Он је на прес конференцији поводом обележавања Дана српског јединства и позива председника Србије Александра Вучића упућеног свим Србима ма где да живе да тога дана развију српску заставу, а што су појединци у Хрватској оштро критиковали, рекао да свако манифестирање било да је повезано са матичном земљом и њеним датумима који су важни и за националну мањину треба да буде у складу са законом земље у којој живе.
Указао је да Хрватска има прописана правила коришћења застава других земаља.
„Од велике је важности да сви разумемо да је неопходно да Срби у Хрватској поштују законе Републике Хрватске и да Хрвати у Србији поштују законе Републике Србије“, рекао је Пуповац.
То би, истакао је, требало одвојити од коришћења застава које мањине имају у Хрватској, а које су службено признате и чије признање се заснива на одредбама уставног закона о правима националних мањина.
Додао је да се на основу тих признања даље прописује употреба тога што је признато као, на пример, застава и прописује се статутима јединица локалне самоуправе.
„Српска заједница у Републици Хрватској као службену заставу има народну заставу Срба коју имамо овде у простору СНВ-а, а уз коју је и хрватска тробојница“, нагласио је Пуповац и додао да ће сутрашњи дан бити као и данас и као што је сваки дан.
Разлика је, додао је, само што су у појединим општинама те заставе истакнуте на зградама у којима се налазе српске институције, а у некима се налазе у оваквим службеним просторима као што је овај „и то не треба никоме да смета нити икога да плаши“.
Будући да је нама у интересу да попис становништва у Хрватској прође у најбољој атмосфери, у максималној толеранцији, за нас је овога тренутка то приоритет првог реда и „очувати дух толеранције и дневно радити да се тај дух толеранције не наруши“, истакао је Пуповац.
„Прошлих дана то је нарушено јер се и тај дух нетрпељивости проширио од устоличења митрополита у Црној Гори као антиправославно и антисрпско расположење у Хрватској. Да бринемо о етничким односима у другим државама за нас није одговорно. Ми такви нисмо и такви нећемо бити. И без обзира на различита очекивања учинићемо све да сутрашњи датум не поремети односе у Хрватској, нити односе Републике Хрватске и Републике Србије“, поручио је Пуповац, преноси „Јутарњи“.
Хрватска и српска застава - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
РЕГИОН
ХДЗ прети: Ко истакне српску заставу у Хрватској, прекршио је закон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала