- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Може ли несташица гаса у Европи убрзати пуштање у рад "Северног тока 2"

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Русија очекује да ће забринутост Европе поводом малих залиха гаса убрзати процес давања сертификата гасоводу "Северни ток 2", сматра коментатор магазина "Нешнал интерест" Николас Гвоздов у чланку који је објављен на сајту магазина.
Гвоздев сматра да ће "гасовод омогућити извоз више руске енергије, без потребе за коришћењем украјинске инфраструктуре". У овом тренутку Русија "не извози ни кубик гаса више преко Украјине, него што је прописано споразумом са Немачком". Русија овим покушава да створи дефицит гаса у Европи, сматра експерт, и, као резултат тога, убрза процес пуштања у рад гасовода.
Према речима Гвоздова, Вашингтон би могао игнорисати насталу ситуацију, па стога "унапређује односе са државама постсовјетске Источне Европе". Као пример он наводи "очигледни успех самита председника Џозефа Бајдена и председника Украјине Владимира Зеленског". У исто време, експерт је претпоставио да Украјина, преко чије територије у овом тренутку пролази транзит руског гаса, "могла погрешно протумачити ниво подршке САД". Гвоздев је направио поређење са 2008. годином, нагласивши да је Грузија тада "лоше разумела обећања САД" који су ту државу називале "блиским и поузданим савезником Америке".
Експерт сматра да је "став САД пажљиво промишљен како би створио илузију снажне подршке – у покушају да задржи Русију од војних или геополитичких дејстава против Украјине, али са великим бројем рупа како би избегле потребу за акцијом".
Подсетимо, компанија "Гаспром" саопштила је прошле недеље да је изградња "Северног тока 2" у потпуности завршена.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
РУСИЈА
Немачка за четири месеца може издати сертификат "Северном току 2"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала