- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Суморно предвиђање: Принц Џорџ неће постати краљ – британска круна ће нестати

© REUTERS / POOLКраљица Елизабета друга
Краљица Елизабета друга - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
Садашња британска монархија, која потиче од Вилијема Освајача из 11 века неће опстати дуго, каже Хилари Мантел, ауторка историјске трилогије о успону и паду Томаса Кромвела, двострука добитница Букерове награде за прва два тома те трилогије.
Она је уверена да краљица и њен наследник принц Чарлс свој посао схватају врло озбиљно и раде га „колико год је могуће“, али књижевница позната и по скандалу кад је оптужена да мрзи Енглеску након што је напала грађане који су гласали за „брегзит“, не види британску монархију у скоријој будућности Велике Британије.
„Монархија у савременом свету своди се на то да се на 'крунисане главе' гледа само као на славне личности“, рекла је историчарка за „Сандеј тајмс“.
Према њеним проценама, британска монархија ће се срушити за само две генерације.
Принц Џорџ, који је тренутно трећи у реду за наслеђивање трона, неће добити прилику да наследи круну од свог оца принца Вилијама. Очекује се да ће принц Џорџ, војвода од Кембриџа постати краљ након што се принц од Велса (принц Чарлс) попне на престо након смрти своје мајке, краљице Елизабете друге.
Краљица Елизабета (95) тренутно је на одмору у својој кући у Балморалу, у Шкотској, што је њено прво летовање на имању после смрти њеног супруга принца Филипа у априлу.
Иако је краљица и даље најпопуларнија личност у Британији, краљевска породица је после секс скандала принца Ендрјуа и саге о одбеглом унуку принцу Харију доживела пад подршке међу младима. Према мајском истраживању „Ју гова“, 41 одсто младих Британаца сматра да би Британија требало да има изабраног шефа државе, а само 31 одсто рекло је да би монархија требало да опстане.
Британска краљица Елизабета Друга, принц Хари и војвоткиња од Сасекса Меган у Бакингемској палати у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Скандал на британском двору на помолу: „То је увредљиво за краљицу“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала