Тесла као суперхерој: Српски научник каквог до сада нисмо упознали /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба акварела „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност”
Изложба акварела „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност”  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Никола Тесла јесте суперхерој због тога што је успевао да гледа у будућност и то са врло великом сигурношћу. Цртајући га, желео сам да истакнем да је био нормална особа, а не чудак каквим га представљају – каже за Спутњик Даниеле Меучи, аутор прве графичке новеле о нашем научном великану.
Изложба акварела овог италијанског архитекте, под називом „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност“, недавно отворена у Италијанском центру за културу, сведочи о Меучијевом преданом вишегодишњем раду на истраживању биографије нашег научника. Али, његових педесетак радова у којима је насликан Теслин живот од детињства у родном Смиљану, преко европских градова до последњих дана проведених у хотелу „Њујоркер“, сведочи и о снажној емоцији са којом је италијанси цртач градио лик генија из Смиљана…

Мислио сам да је Тесла – Италијан

„Заинтересовао сам се за Николу Теслу још док сам студирао архитектуру, тада сам заправо први пут налетео на његово име у књигама. Ништа нисам знао о њему, његовој биографији, мислио сам чак да је он Италијан јер му је име увек било написано са „ц“ уместо са „к“. А онда касније, путујући по Истри и Далмацији, поново сам наилазио на то име, што ме је још више заинтересовало када сам схватио да је Тесла Југословен, да је са Балкана. И почео сам да изучавам његову биографију, да отварам ту Пандорину кутију“, каже Меучи.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба акварела „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност”
Изложба акварела „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност”  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Изложба акварела „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност”
И то истраживање вас је довело до Лике, до Смиљана и Теслине родне куће. Шта сте тамо сазнали ново о њему?
- Када сам почео истраживање за потребе моје графичке новеле, схватио сам да морам да истражим сва места у којима је живео и боравио Никола Тесла, како бих се на прави начин инспирисао. Да бих нацртао и представио Смиљан морао сам да будем на том месту, да осетим тај терен, да бих имао праву емоцију. Будући да често путујем у Италију колима, није ми било тешко да све то обиђем. У Европи сам био свуда где је Тесла боравио у неком периоду свог живота. Кад сам био у Госпићу видео сам да се још примећују знаци рата и осетио те тензије које постоје још од Теслиног времена. Рецимо, на његовој кући у Госпићу још се виде трагови метака… Посетио сам и православно гробље где су сахрањени Теслини родитељи… И тамо се види да је, нажалост, то гробље уништено, да нико о њему не води рачуна.

Показао сам да је нормална особа а не чудак

На вашим акварелима се види да причу о Теслином рођењу и ви везујете за незапамћену олују која се тада догодила… Теслина мајка је веровала да та олуја није била случајна, да ли и вама она представља судбински знак?
- Већ на првим страницама моје књиге може се видети значај те олује. Ја сам се истински трудио да истражим све детаље и да се базирам на чињеницама, оним које постоје у књигама и биографијама великог научника. Али, књиге су једно, а графичке новеле су нешто друго. Јунаци стрипова су обично неки измишљени ликови, али овде имамо некога ко је заиста постојао. Желео сам да у овој причи истакнем неке детаље којих нема у књигама, да прикажем тог Србина показујући да је био нормална особа, иако га многи описују као неког чудака.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДанијеле Меучи: Тесла је био суперхерој због тога што је успевао да гледа у будућност.
Италијански архитекта и графички дизајнер Данијеле Меучи - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Данијеле Меучи: Тесла је био суперхерој због тога што је успевао да гледа у будућност.
Јунаци стрипова су најчешће суперхероји. Да ли је Тесла за вас суперхерој?
- Да, сматрам да он јесте суперхерој због тога што је успевао да гледа у будућност и то са врло великом сигурношћу. Успео је да предвиди оно што се касније и десило – многе апарате, мобилне телефоне, смартфоне, wi-fi… Тесла је заправо све то измислио још тада, много пре него што су се они заиста и десили. Да је он имао неопходан материјал за све то, сасвим сам сигуран да би смо ми већ сада били 200 година напред.
Цртајући Николу Теслу, употребили сте и неке чувене фотографије, попут оне са насловне странице „Тајма“. Због документарности или из другог разлога?
- Било ми је изузетно тешко да цртам Теслин лик зато што сам инспирацију проналазио у оно мало фотографија које су ми биле доступне. Тешко ми је било да га цртам у свим тим свакодневним ситуацијама. Морао сам да пронађем тачне линије које треба да следим како бих га што верније представио, од кад је био дете, па младић, све до тога како је старио… То ми је било тешко, уложио сам месеце труда да га што боље прикажем у том његовом животном току. Не знам да ли сам успео и одговорио на прави начин.

Показати свету ко је човек који је дефинисао будућност

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба акварела „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност”
Изложба акварела „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност”  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Изложба акварела „Никола Тесла, човек који је дефинисао будућност”
Да ли верујете да ће после ваше графичке новеле о Тесли и после ове изложбе странци имати бољу представу о томе ко је заправо човек који је дефинисао будућност?
- То је мој главни циљ: да поделим ту причу о Тесли са свима. Морам да кажем да имам позитиван став, да верујем, посебно када је Америка у питању, да ће ова прича бити добро примљена. Верујем да ће наићи на добар пријем и код Француза, у Белгији, Немачкој, али за Италију нисам сигуран. У Италији млађе генерације читају стрипове, а ово ипак није обичан стрип утемељен на фикцији. Ово је, у ствари, илустрована биографија једног генија, који није довољно познат у Италији. Можда је то и због Марконија, што опет није у реду, јер је Тесла и за Марконија био изузетно важан, као и Маркони за њега.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала