Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У „Торлак“ стигла супстанца за милион доза вакцине „Спутњик Ве“

© Sputnik / Лола Ђорђевић Руска вакцина „Спутњик Ве“
 Руска вакцина „Спутњик Ве“ - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
Пратите нас
У Србију је данас стигла нова количина супстанце за производњу вакцине „Спутњик Ве“ на Институту Торлак.
Авион у коме је допремљена супстанца слетео је на београдски аеродром „Никола Тесла" око 14 сати, а дочекао га је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, преноси Танјуг.
У питању је 600 литара супстанце, што је довољно за производњу око милион доза вакцина.
Министар Поповић је рекао за Танјуг да ће се та супстанца у специјалним термо боксовима одмах транспортовати на Институт „Торлак“ где ће од сутра и наредних 10 дана, трајати производња близу милион вакцина „Спутњик Ве“.
Према његовим речима, то је још један велики догађај за Институт „Торлак“ који, додао је, показује висок технолошки ниво, јер ће се вакцине производити по највишим стандардима који постоје у свету.
Поповић је подсетио да је покретање производње руске вакцине у Србији резултат договора руског и српског председника Владимира Путина и Александра Вучића.
„Наредних дана, после производње, вакцине ће бити дистрибуиране по центрима у Србији, али ће такође бити спремне и да се помогне свим нашим пријатељима у региону, а вероватно и шире, јер ће Србија за десетак дана већ имати више од 1,5 милиона вакцина „Спутњик Ве“ произведених на Торлаку“, рекао је Поповић, који је и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом.
После производње вакцине ће, како каже, у току 21 дана проћи контролу квалитета у Институту Гамалеја у Москви и подсетио да је претходних 500.000 проверавано у 18 референтних ставки, те да су све показале изванредан резултат.
Поповић је нагласио да је вакцина „Спутњик Ве“ произведена на Торлаку потпуно иста као она произведена у Русији.
„Захвални смо руској влади и председнику Путину што су Србији омогућили да прва у свету производи вакцину Спутњик Ве, а овде у Европи сигурно ћемо бити још дуго једини произвођач“, рекао је Поповић.
Вакцина „Спутњик Ве“ је, како је нагласио, по свим истраживањима у свету, најефикаснија вакцина и достигла је ниво од 97 одсто ефикасности. Она је изванредна и када се даје као трећа бустер, доза вакцине, рекао је Поповић.
„Руска вакцина као трећа може да се даје после био које друге вакцине коју су грађани примили“, рекао је Поповић.
Ампуле са вакцином против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
РУСИЈА
„Спутњик Ве“ штити од свих актуелних сојева вируса корона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала