- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аотеароа – покренута петиција за промену имена Новог Зеланда

CC0 / Pixabay / Дивља природа Новог Зеланда
Дивља природа Новог Зеланда - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Пратите нас
Новозеландска партија староседелаца Маора Те Пати Маорида покренула је петицију за промену имена земље у Аотеароа, захтевајући да се врате све оригиналне маорске одреднице у наредних пет година.
„Крајње је време да се Те рео Маори (маорски језик) врати на место које му припада и да се обнови први службени језик ове земље. Ми смо полинезијска земља - ми смо Аотеароа и то је име које ће ујединити, а не делити нашу земљу. Нови Зеланд је холандско име, а не маорско“, поручили су челници маорске партије Равири Ваитити и Дебие Нгарева-Пакер у саопштењу којим је покренута петиција, преноси лондонски дневник Гардијан.
Петиција такође позива владу да у наредних пет година идентификује и званично врати оригиналне називе Те рео Маори за све градове и места широм земље и оконча процес до 2026. године.
Из Те Пати Маорида су подсетили да су бројне владе, једна за другом, наметале колонијални програм у образовни систем што је довело до распрострањеног губитка маорског језика и указују да само 20 одсто грађана течно говори маорски језик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала