Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић упитао Куртија: Како је то могуће?

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Пратите нас
Изјаве привременог премијера приштинских институција Аљбина Куртија да се спрема тужба против Србије за геноцид нереалне су, изјавио је данас председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић.
Коментаришући Куртијеву јучерашњу изјаву да такозвано Косово спрема тужба против Србије за геноцид и то након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Тирани, Дачић је за ТВ Пинк казао и да не зна чему сада служе те изјаве јер је прошло време предизборних кампања.
"Не знам чему све то може да служи зато што то није реално. Ако ви над неким почините геноцид, како је онда могуће да тај народ који је оптужен за геноцид буде готово истребљен са КиМ, а Албанаца има више него што их је било", казао је Дачић.
Председник парламента Србије коментарисао је и изјаве Ангеле Меркел да је председник Србије Александар Вучић човек који одржи и поштује оно што се договори или потпише и навео да је руководство наше земље указивало и раније на то да се на Србију сада гледа као на кредибилног партнера, али да је велика разлика када то каже Ангела Меркел.
"Све време од када постоји ова власт са различитим функцијама, од када је председник Вучић био прво премијер, а сада и председник, наша позиција је потпуно јасна, али другачије је када каже Меркел, а не када ми сами причамо", навео је Дачић.
Осврнувши се на посету Ангеле Меркел Београду и порукама које је послала, Дачић каже да је немачка канцеларка поновила оно за шта се залагала све време.
"Њена посета је резиме онога што је она урадила. И раније је подржавала проширење ЕУ за разлику од неких других, па чак је и Француска у почетку била против тога", казао је.
Дачић додаје да је Србија захвална Меркеловој која је, како каже, имала разумевања за проблеме наше земље и није вршила притисак, нити је уцењивала српско руководство.
Када је у питању будућа позиција Немачке, председник српског парламента каже да је потребно да се сачекају избори у тој земљи, као и формирање владе па да се онда сагледа.
У сваком случају, Дачић сматра да се генерално позиција Немачке неће мењати у кључним питањима, макар када је реч у односу са Србијом.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
СРБИЈА
Курти прети Београду тужбом за наводни геноцид
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала