Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ово је Србија: Рапорт војводи Мишићу уз песму о Косову, а све надгледа Стефан Немања /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрослава Дана српског јединства на Савском тргу
Прослава Дана српског јединства на Савском тргу - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Пратите нас
Песмом „Ово је Србија“ и великим ватрометом изнад Савског трга у Београду окончана је церемонија поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који се данас прославља у Србији и Републици Српској.
Централној свечаности код споменика Стефану Немањи присуствовало је неколико хиљада грађана, а претходио јој је дефиле централним градским улицама, који су чинили фолклораши, „српски војници“ у униформама из Првог светског рата, коњица и оркестар МУП-а Србије, почасна гарда, удружења „Свибор“, „Свебор“ и „Бели орлови“, „војвода Живојин Мишић“ и трубачи.

Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Фолклораши у народним ношњама певали су песме „Ово је Србија“, „Пукни зоро“, „Тамо далеко“ и „Ој, Косово, Косово“. Командир коњице симболично је рапортирао „војводи Мишићу“, након чега је он узвикнуо: „Напред у отаџбину, војско!“
© Sputnik / Стефан ЂурићКомандир коњице симболично је рапортирао „војводи Живојину Мишићу“, након чега је он узвикнуо: „Напред у отаџбину, војско!“
Командир коњице симболично је рапортирао „војводи Живојину Мишићу“, након чега је он узвикнуо: „Напред у отаџбину, војско!“ - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Командир коњице симболично је рапортирао „војводи Живојину Мишићу“, након чега је он узвикнуо: „Напред у отаџбину, војско!“
Три хеликоптера са српским тробојкама надлетала су скуп. Хор РТС-а извео је химну Србије „Боже правде“. Уследила је нумера „Пукни зоро“ у извођењу Дејана Петровића и Биг Бенда.
Станица Милутиновић била је одушевљена церемонијом:
„Имам 69 година, а овако нешто нисам доживела раније. Немам речи. Ово је величанствено. Иначе, деда стриц ми је остао на Солунском фронту 18 година, а ујак у Другом светском рату“.
© Sputnik / Стефан ЂурићСтаница Милутиновић
Станица Милутиновић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Станица Милутиновић
Горан Маројевић сматра да је свечаност била достојанствена, културна и на високом нивоу.
„Људи који су дошли показали су колико воле Србију. Све земље имају своје националне празнике, а самим тим и ми треба да нешто поштујемо, поготово што нашу заставу и химну још неки оспоравају и не желе да је чују“, казао је Маројевић.
© Sputnik / Стефан ЂурићГоран Маројевић
Горан Маројевић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Горан Маројевић
И Зори Васић се допао програм. Како каже, прослава је била величанствена од почетка до краја, а празник у потпуности подржава:
„Да заставу и ми имамо, јер су наши ‘Солунци’ дали животе за ово данас, а нико се до сада тога није сетио“.
© Sputnik / Стефан ЂурићЗора Васић
Зора Васић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Зора Васић

„Србија не жели туђе, само своје“

Грађанима су се током церемоније обратили патријарх српски Порфирије, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић.
Патријарх Порфирије честитао је свима и благосиљао празник и истакао да је „добро чути шта други говоре о нама, али да прво морамо да упознамо себе и своје“ и да „не можемо волети друге који су удаљени од нас, ако најпре не волимо своју породицу, свог комшију и свој народ“.

„Не можеш бити светски, а да ниси свој. Тек када си упознао себе, кад си једно са својим народом, стекао си инструмент којим ћеш упознати свет и бити једно с њим. Не можеш поштовати другог и његову слободу, а да не поштујеш себе и не браниш и не развијаш своју слободу. Исто тако те други неће поштовати ако не поштујеш себе и своје. Молим се Богу да никада не будемо покретани ситним и себичним страстима, да због њих будемо насупрот једни другима“, рекао је Порфирије.

Додик је рекао да је Република Српска поносна на то што је данас усвојила Закон о заштити ћирилице и језика и да не позива на „пушке и топове, већ на мир и сарадњу“.
„Често као политичар размишљам о томе чиме изазивамо друге, што нам други замерају, и не могу да нађем шта је то. Ми хоћемо да јасно кажемо да водимо јасну политику заштите српског народа. Порука која данас из Србије стиже до нас је – неће бити више ‘Олуја’. Ми имамо своју Републику, а наша земља је Србија. Ми не желимо никоме никакво зло, али не може нико да нам брани да будемо Срби“, казао је Додик.
© Sputnik / Стефан ЂурићВише хиљада грађана окупило се на церемонији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Више хиљада грађана окупило се на церемонији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Више хиљада грађана окупило се на церемонији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Према Вучићевим речима, данас се обележава можда и најважнији празник, који нам говори ко смо, одакле смо и где идемо и који је празник нашег идентитета.
„Српски народ не жели никоме ништа да узме, већ само своје право на постојање, сећање и да сами одлучимо када ћемо и шта да заборавимо и себи и другима. Ову заставу, све оне који под њом леже, заставу наших жртава, сасвим сигурно нећемо заборавити и с поносом ћемо је носити. Уњој јесу све наше поделе, све наше грешке, али она представља јединство и показује да нисмо савршени. Наша црвено-плаво-бела тробојка није позив на једноумље, већ на чување свих наших разлика. Никада никоме више за српску тробојку нећемо да се извињавамо. Носићемо је поносно свуда по свету“, истакао је Вучић.
Свечаности су присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић...
Српска тробојка истакнута је данас широм Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре. Застава је подигнута на институцијама, улицама и спортским клубовима и окачена на прозоре и терасе кућа и станова.
Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је прошле године, када је одлучено да се обележава 15. септембра, на датум пробоја Солунског фронта.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
СРБИЈА
Вучић: Никада се више никоме нећемо извињавати за српску тробојку
Обележавање Дана српског јединства у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
СРБИЈА
Централна прослава Дана српског јединства /видео, фото/
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
СРБИЈА
„Не можеш бити светски, а да ниси свој“: Порука патријарха Порфирија на Дан српског јединства
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала