- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Америка да одговори зашто се меша у наша унутрашња питања

© Фото : МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Пратите нас
Москва очекује одговор Америке зашто се меша у унутрашње ствари Русије, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров.
Подсетимо, амерички амбасадор у Русији Џон Саливан је прошлог петка позван на разговор у руско Министарство спољних послова због мешања у предстојеће изборе.
„Податке смо му (амбасадору) предали, прилично озбиљне. И то је то. Чекамо одговор наших америчких колега на питање зашто се то догађа“, рекао је Лавров новинарима у Душанбеу на маргинама састанка шефова дипломатија ОДКБ.
Упитан шта је тачно предочено Саливану током састанка, Лавров је рекао да се чињенице у вези са америчким мешањем у руска унутрашња питања односе се на одбијање читавог низа страних платформи да уклоне забрањени садржај.
Амбасадор је, према речима Лаврова, обећао да ће те информације проверити.
„Истина, он је рекао да нема никакве податке о томе да неко крши руско законодавство “, рекао је руски министар.
Током састанка америчког амбасадора и заменика руског министра спољних послова Сергеја Рјабкова истакнуто је да руска страна поседује необориве доказе о кршењу руског законодавства од стране америчких „дигиталних гиганата“ у вези са припрема и одржавањем избора за Думу.
„С тим у вези указано је да је апсолутно недопустиво мешање у унутрашње ствари наше земље“, истакли су прошле недеље у Министарству и додали да су размотрена и нека друга питања билатералног карактера.
Портпаролка Министарства Марија Захарова је потом објаснила да је позивање Саливана на разговор повезано с тим што Вашингтон подржава пројекат „Паметно гласање“ иза којег стоји „Фонд за борбу против корупције“ (забрањен у Русији као екстремистичка организација, страни агент).
Све компаније које су учествовале на том пројекту су на овај или онај начин повезане са Пентагоном, додала је она.
Америчка амбасада и Стејт департмент инсистирали су, међутим, на томе да су Саливан и Рјабков разговарали о билатералним питањима у контексту намера председника Америке да са Русијом гради стабилне односе.
Подсетимо, гласање за нови састав Думе одржава се од 17-19. септембра.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2021
Путин: Не сме се дозволити спољно мешање у парламентарне изборе у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала