- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Напади на „Северни ток 2“ ће се наставити

© Фото : Nord Stream 2Полагање последње цеви гасовода "Северни ток 2"
Полагање последње цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Пратите нас
Покушаји напада на гасовод „Северни ток 2“ ће се наставити, а процес добијања дозволе за покретање гасовода могао би да потраје око четири месеца, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Сви радови су завршени, сада је у току процес добијања неопходних дозвола од немачког регулатора. Како се испоставило, процес је према немачким законима спор, треба четири месеца, почетком 2022. године“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка Савета министара спољних послова земаља Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).
Он је истакао да нема сумње да ће се покушаји „напада“ на гасовод наставити.
Према његовим речима, Русија не искључује могућност да ће агресивно настројена мањина у Европској унити покушати да остатку наметне негативан став према „Северном току 2“.
„Разговараћемо са онима (у Европској унији) који су за то спремни. Али ако се буде пратила ова логика... да нико не треба сам да одлучује о својим пословима са Русијом, већ само преко Европске уније, то би могао бити наговештај да неко у Бриселу жели свима да наметне политику те агресивне мањине према ‘Северном току 2’“, истакао је руски министар.
Лавров је истакао да се гасоводу најватреније противе балтичке земље, Пољска и неколико других земаља Европске уније, које се воде антируским мотивима.
„Још једном сам се уверио да покушавају да прилагоде целокупну политику Европске уније ставовима, укусима и манирима ове русофобичне мањине“, констатовао је министар.

Хистерија Кијева

Лавров сматра да Кијев стално покушава да доведе тему „Северног тока 2“ на ниво хистерије, а власти настављају да моле за нешто, укључујући и на тему уласка у НАТО.
„Наши украјински пријатељи стално покушавају да ову тему доведу до нивоа хистерије. Већ им је постала навика, по правилу, да моле нешто од Запада. Ево ‘Северног тока’: Зауставите га! А ако не можете да га зауставите, дајте нам новаца као компензацију… И пустите нас у НАТО, Европску унију, одавно смо спремни. Просјаче и просјаче“, истакао је Лавров.
Он је додао да би Украјина требало да има неко достојанство.
„Украјински народ са богатом историјом заслужује да ипак буде онај који ствара, а не онај који моли са стално испруженом руком“, закључио је Лавров.
Прошле недеље „Гаспром“ је саопштио да је технички завршена морска деоница другог крака гасовода „Северни ток 2“. Међутим, и даље постоје бројне бирократске препреке које компанија мора да превазиђе пре пуштања гасовода у рад.
Гасовод „Северни ток 2“ састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње који иду од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке.
Радови на гасоводу прекинути су у децембру 2019. после чега је швајцарска компанија „Олсиз“ одустала од полагања цеви због претњи од америчких санкција. Од децембра 2020. године изградња гасовода је настављена и у потпуности је завршена у јутро 10. септембра 2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала