Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Не можеш бити светски, а да ниси свој“: Порука патријарха Порфирија на Дан српског јединства

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Пратите нас
Не можемо волети друге ако не волимо свој род и народ и не можеш бити светски, а да ниси свој, поручио је патријарх српски Порфирије на централној манифестацији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
Патријарх Порфирије је позвао српски народ да буде јединствен и грађане да никад не буду вођени себичним и ситним страстима и интересима, као и да не буду супротстављени једини другима.
„Не можемо волети друге који су удаљени од нас, ако најпре не волимо свога оца, мајку, брата, сестру, комшију, своју породицу, свој род, свој народ“, рекао је патријарх и додао „не можеш бити светски, а да ниси свој“.
Он је навео да се тако јединство изграђује од конкретног, појединачног, личног ка општем и свеопштем, а да је сваки други редослед неприродан и може да створи посебно дубоке проблеме.
„Зато морамо на првом месту упознати себе, оно што нас окружује и упознати оно што је наше, да бисмо могли да растемо, напредујемо и идемо даље, а исто тако морамо спознати своје слабости како бисмо се исправљали и били бољи“, истакао је патријарх.
„Јединство породице, јединство фамилије и јединство народа не сме бити засновано на себичним интересима и ни у ком случају не сме да послужи томе да се затворимо у себе, да се одвојимо од других или да бисмо са њима не дај боже били у конфликту. На тако заснованим циљевима наше јединство и свако друго јединство постало би деструктивно, претворило би се у своју супротност и вратило би се у бумеранг који би нас растргао“, нагласио је патријарх.
Сваки човек је створен са својим даровима и способностима и својим посебним личним печатом, а опет је у заједници са свим људима и различит од њих, напоменуо је патријарх Порфирије.
„Кажем различит, а на супротстављен, не противречан другоме. Човек може да спозна себе, своју општост и посебност, тек у међусобном прожимању са другим људима, да има могућност да расте и дарује себе другоме, али и да се обогаћује другим“, казао је патријарх.
Зато не чуди, додао је, да је први благослов божји упућен људима била заповест о породици.
„Породица није дата да би била циљ по себи него да би конкретно училиште у којем се учимо изграђивању јединства, различитости и љубави према другоме, да бисмо истовремено себе даривали другима и откривали и живели личне димензије свога бића“, навео је патријарх Порфирије.
Обележавање Дана српског јединства у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
СРБИЈА
Централна прослава Дана српског јединства /видео, фото/
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
СРБИЈА
Додик: Имамо своју Републику, али наша држава је и Србија
Зејтинлик - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
СРБИЈА
Пробој који је променио свет: Нема бољег дана да Срби славе јединство и слободу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала