Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија и Српска обележиле Дан српског јединства, слободе и националне заставе /видео, фото/

© Sputnik / Стефан ЂурићПрослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Пратите нас
Србија и Република Српска обележавају заједнички празник — Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а тим поводом у Београду се одржавају бројне манифестације. Датум, 15. септембар, изабран је јер је на тај дан 1918. године пробијен Солунски фронт.
Почасна артиљеријска паљба са Калемегдана означила је почетак свечаности, а централна манифестација биће одржана на Савском тргу поред споменика Стефану Немањи.
Од споменика Војводи Вуку ка Тргу Републике кренуо је дефиле „устаника“, који симболише устанике а који су претходили Војводи Вуку. Они су традиционално одевени у народну ношњу као што су и устаници кретали из својих кућа у борбе.
На Тргу републике, код Споменика кнезу Михаилу, свечаном дефилеу се придружила колона у којој су витезови Свебора, припадници културно-уметничких друштава и статисти одевени у војничке униформе. На челу су били припадници Коњичке бригаде МУП-а Србије.
Ка централном градском тргу, од споменика Његошу са Академског платоа, кретао се дефиле фолклора.
Од Споменика Карађорђу испред Храма Светог Саве био је дефиле пуковских застава, а у питању су реплике 51 заставе које су се носиле у Првом светском рату. Колону корачницама пратио је оркестар Гарде Војске Србије.
Сви учесници су затим кренули са Тргу Славија, где их је око фонтане дочекало стотину трубача из целе Србије уз звуке песме „Тамо далеко“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОбележавање Дана српског јединства у Београду
Обележавање Дана српског јединства у Београду - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
Обележавање Дана српског јединства у Београду
Након спајања на Славији упутили су се до споменика Стефану Немањи, а испред Владе Србије командир Коњичке јединице „предао је рапорт војводи Живојину Мишићу“.
На централној церемонији ће се, поред председника Србије Александра Вучића, обратити патријарх српски Порфирије и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
Како је планирано, програм ће бити окончан извођењем песме „Ово је Србија“ и ватрометом изнад Београда.
Широм Србије, Републике Српске, српским срединама на Косову и Метохији улице су окићене заставама. У Београду на истакнутим грађевинама осветљење ће бити у бојама заставе — Мост на Ади, Бранков мост, Палата Албанија.
Народне скупштине Србије и Републике Српске усвојиле су на Дан српског јединства законе о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.
Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је прошле године, а у циљу утемељења овог празника Срби из свих крајева света су позвани да на кућу или зграду истакну српску тробојку, један од симбола Србије.
Зејтинлик - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
СРБИЈА
Пробој који је променио свет: Нема бољег дана да Срби славе јединство и слободу
На балконима и прозорима вијоре се српске заставе - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
СРБИЈА
Београд данас у три боје /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала