- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Извештај ЕП: Пооштрити политику према Русији, не признати изборе за Думу ако буде кршења процедура

© AP Photo / Francisco SecoЗаседање Европског парламента у Бриселу
Заседање Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Европски парламент усвојио је на пленарној седници у Стразбуру извештај литванског посланика Андрјуса Кубиљуса у којем се власти ЕУ позивају да ревидирају односе са Русијом, пооштравајући политику према тој земљи.
За извештај су гласала 494 посланика, док је против њих 103, а 72 посланика је било уздржано.
Аутор извештаја, некадашњи премијер Литваније, наводи да је ЕУ дужна да се „супротстави претњи безбедности“, „да се бори против мешања Русије у унутрашња питања Уније и земаља ‘источног партнерства’ “, „да води селективни дијалог с Кремљом “ и да „подржава демократско друштво“.
У извештају се предлаже Бриселу да прошири санкције против Русије, да се усредсреди на јачање европског одбрамбеног потенцијала у циљу „обуздавања“ Русије и да изради стратегију с циљем смањења зависности ЕУ од руских енергената и испорука метала.
У извештају се, такође, наводи да земље ЕУ треба да буду спремне да „не признају резултате избора за Думу уколико буду констатована кршења демократске процедуре и међународног права“.
Избори за Думу одржавају се од 17-19. септембра.
Поред тога, у саопштењу ЕП после усвајања извештаја наводи се да би Унија заједно са Америком и другим партнерима требало да се супротстави напорима Русије и Кине у правцу слабљења демократије у свету и дестабилизације европског политичког поретка.
Одлуке ЕП нису обавезујуће.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
РУСИЈА
Руски посланик: Понашање ЕП у вези са изборима за Думу – мешање у наше унутрашње ствари
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала