- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мали: Јавни дуг до краја године остаје испод 60 одсто

© Tanjug / ZORAN ZESTICСиниша Мали
Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Према најновијим проценама, Србија ће до краја године имати на централном нивоу удео јавног дуга у БДП-у 58,4 одсто.
Наша земља ће овај ниво удела јавног дуга у БДП-у имати упркос свим пакетима помоћи које је држава обезбедила грађанима и привреди, изјавио је данас српски министар финансија Синиша Мали.
Министар је истакао да је ће упркос свим мерама државе удео јавног дуга у БДП-у бити испод 60 одсто, што је, подсећа, на нивоу Мастрихта.
"Према пројекцијама од јуче, нама ће на централном нивоу удео јавног дуга у БДП-у бити 58,4 одсто. То је важна цифра, јер то је резултат који је остварен упркос осам милијарди евра помоћи у оквиру три пакета, упркос помоћи вакцинисанима, незапосленима...", рекао је Мали одговарајући на питања медија током обиласка компаније "Есенса".
Истакао је да се одржава макроекономска стабилност, а да су с друге стране мере биле оправдане јер је стопа привредног раста у првој половини ове године износила 7,6 одсто.
Говорећи о дефициту, Мали је подсетио да је у ребалансу буџета, који је усвојен у априлу, планиран дефицит од 6,9 одсто.
"Сада могу да кажем да ће он бити далеко мањи, јер смо ми у протеклих неколико месеци имали много веће пореске приходе него што смо очекивали, у износу од 100 милијарди динара", рекао је Мали.
Истакао је да ће дефицит до краја године бити испод пет одсто БДП-а, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала