- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић: Позив Ђукановићу порука Београду

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Председник Хрватске Зоран Милановић разговарао је у Загребу са црногорским председником Милом Ђукановићем, а након састанка је изјавио да је позив Ђукановићу порука Београду.
„Позив је уследио након ових чудних и незгодних догађаја на Цетињу последњих дана. Посета је ионако требало да се догоди, али су је ови догађаји убрзали. Хтели смо да дамо подршку отвореној Црној Гори. Позив Ђукановићу је и порука Београду“, рекао је Милановић.
Он је коментарисао и позив српског председника Александра Вучића да сви Срби на свету поставе заставе на Дан српског јединства.
„Ја не позивам Хрвате да по Србији млатарају хрватским заставама јер то је нездраво, то се не ради. Драго ми је да су хрватски Срби, то је било на Пуповчеву сугестију, остали хладне главе“, истакао је хрватски председник.
Милановић и Ђукановић су коментарисали и посету немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду.
„Није исправно извлачити генералне закључке из чињенице да неко некога посећује“, рекао је Милановић, док је Ђукановић био опширнији.
„Нисам ту да тумачим разлоге због којих нека од европских држава има овакав или онакав однос према било којој земљи, ви сте споменули Меркелову. Према ономе што је актуелна политика Србије према Црној Гори, та политика каже да је право Србије да штити угрожена права Србије у другим државама, Ја то читам као угрожавање суверенитета других држава. Посебно с обзиром на догађања 90-тих. Надајмо се да нећемо морати да пролазимо кроз исти сценарио“, казао је црногорски председник на конференцији за новинаре.
Ђукановић је на питање зашто се Црна Гора досад није озбиљно бавила питањима аутокефалности Црногорске православне цркве навео да је то процес који захтева време и мора се пажљиво водити.
„Има спорију динамику него што су политички процеси. Мораћемо ићи кроз други сценарио, желим само скренути пажњу да то нису питања која се преламају преко колена и она обавезно завршавају у крвопролићу“, рекао је он.
Ђукановић је навео да је задовољан боравком у Загребу и да Црна Гора доживљава Хрватску као доброг суседа, која је подржава.
„Били смо у разговорима фокусирани на евроатлантске напоре, поновио бих да је за нас европска и евроатлантска будућност једнако стабилност Балкана. Због тога нас погађа дефицит пажње из Европе на збивања у Црној Гори. Русија на простору Западног Балкана делује ради пласмана геополитичких интереса. Поруке које добијамо из Москве је да наше чланству у НАТО није добар геополитички избор. Већ сам рекао да нема алтернативе евроатлантској будућности. Од суседа који најбоље познају наш регион имаћемо подршку у буђењу помало уснуле пажње у Европи, да нам помогну да не склизне с тог пута.“, закључио је он, пренео је загребачки "Јутарњи лист".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала