- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Вашингтону упућен демарш о неприхватљивости мешања у изборе

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Демарш о неприхватљивости мешања Сједињених Америчких Држава у изборе у Русији послата је и у Стејт департмент и у Савет за националну безбедност преко амбасаде у Вашингтону, изјавио је заменик директора Одељења за информације руског Министарства спољних послова Олег Гаврилов.
Гаврилов је на седници Привремене комисије Савета Федерације за заштиту државног суверенитета и спречавање мешања у суверене послове Русије рекао и да је 10. септембра амерички амбасадор Џон Саливан позван у руско Министарство спољних послова, где му је „саопштено да је категорички неприхватљиво мешање у унутрашње послове Русије“.
„Исти демарш је послат и Стејт департменту и Савету за националну безбедност преко амбасаде Русије у Вашингтону. Ради се о конкретним чињеницама које су америчкој страни прослеђене на проучавање и реаговање, на шта је јуче подсетио министар, за разлику од континуираног вишегодишњег прилива непоткрепљених тврдњи из иностранства на рачун Русије са неоснованим оптужбама за митско мешање у америчку демократију“, нагласио је он.
Гаврилов је нагласио да монополски положај америчких ИТ гиганата у информационој сфери и њихов све већи утицај на политичке процесе почиње да брине чак и оне земље које себе сматрају делом колективног Запада.
Према његовим речима, амерички дигитални гиганти злоупотребљавају недостатак регулативе својих активности на нивоу међународног права и систематски избегавају захтеве руског законодавства, скривајући се иза своје јурисдикције.
Он је додао да руско Министарство спољних послова сматра потребним да створи основу за формирање међународно-правног оквира за сарадњу између држава и дигиталних гиганата.
Амерички амбасадор Џон Саливан 10. септембра је позван у Министарство спољних послова Русије на састанак са замеником руског министра спољних послова Сергејем Рјабковом. У Министарству су приметили да је руски дипломата свом саговорнику представио доказе да су амерички дигитални гиганти прекршили законо Русије уочи избора, а такође је указало и на недопустивост мешања у унутрашње ствари земље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала