- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија први пут у својој историји емитовала зелену е-обвезницу

CC0 / / Економија
Економија - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Република Србија је данас на међународном финансијском тржишту реализовала две емисије еврообвезница у еврима (дуал-транше), саопштила је Народна банка Србије (НБС).
У саопштењу се истиче да је први пут у својој историји Србија емитовала „зелену“ еврообвезницу у износу од једне милијарде евра, рочности седам година (7Г), чиме показује да је еколошки одговорна земља.
"Ова еврообвезница емитована је по најнижој купонској стопи икада од 1,00% и стопи приноса од 1,26%, уз тражњу инвеститора која је током аукције премашила три милијарде евра", наводе из НБС.
Истовремено је емитована и петнаестогодишња (15Г) конвенционална еврообвезница у еврима у износу од 750 милиона евра, по купонској стопи од 2,05% и стопи приноса од 2,3%, што је еврообвезница најдуже рочности коју је Република Србија до сада емитовала (за којом је тражња инвеститора премашила ниво од 2,5 милијарде евра).
Данашњом емисијом зелене обвезнице, Србија је постала једна од малобројних европских земаља и једина европска држава ван ЕУ која је емитовала зелени инструмент.
Овако прикупљена средства биће искоришћена искључиво за финансирање или рефинансирање нових и постојећих расхода усмерених на постизање још одрживијег раста српске економије, а кроз улагања у областима обновљиве енергије, енергетске ефикасности, саобраћаја, одрживог управљања водама и спречавања и контроле загађења, наводи се у саопштењу, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала