- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Све о повраћају ПДВ-a код куповине стана

© Фото : vk.comЕнтеријер једног стана у Русији
Ентеријер једног стана у Русији - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Куповина стана представља један од већих финансијских издатака за свакога. С обзиром на то да се ради о не тако малој суми новца коју је потребно издвојити за решење стамбеног питања, важно је знати и добро се информисати која сва права има купац када купује некретнину. Овде најпре мислимо на потенцијалне олакшице које се дају од стране државе.
Свако ко планира куповину стана, било у старој или новој градњи требало би добро да се информише о тренутно актуелном Закону Републике Србије који се тиче куповине некретнина. Важно је упознати се са повластицама које очекују купца уколико се први пут одлучи да пазари стан који ће након комплетно обављене процедуре бити у његовом власништву.
Према уредбама Закона, уколико од 1. јула 2006. године нисте куповали никакву некретнину нити сте постали сувласник дела породичне зграде или куће, приликом куповине, рачуна вам се да је то прва некретнина што значи да имате одређене бенефиције које се тичу ослобађања плаћања пореза.
Примери говоре да на на стан од око 40 квадрата по цени од око 1.800 евра, повраћај може да буде и до 5.000 евра.

Од чега зависи да ли ћете бити ослобођени плаћања пореза?

Било да планирате да инвестирате новац у куповину стана који је у старој или новој градњи, као први купац неке некретнине можете бити ослобођени плаћања одређене врсте пореза. Ипак, за овако нешто морају се испоштовати одређени услови. Први услов је наведен у пасусу горе и тиче се тога да од средине 2006. године па све до данас нисте били купац ниједне некретнине која се води на вас. Дакле, некретнина коју тек планирате да купите ће бити прва некретнина у вашем власништву, пише портал Некретнине.рс.
Са друге стране, постоји значајна разлика у томе да ли је стан већ био о промету или се ради о новој градњи. Уколико купујете стан у новој градњи, а стан пре тога није био у промету, док се на вас не води никаква некретнина, тада имате право на повраћај ПДВ-а као први купац. У супротном, нећете бити ослобођени плаћања пореза на додатну вредност који данас износи 10 одсто укупне вредности некретнине.

Ко све има право на повраћај ПДВ-а?

Према Закону право на рефундацију ПДВ-а има свако физичко лице које је држављанин наше земље са пребивалиштем у Србији, а има минимум осамнаест година, тј. ради се о пунолетној особи.
Такође, постоји једно правило које се тиче прописане квадратуре стана на коју купац има право повраћаја пореза на додатну вредност. Наиме, као први купац стичете право на поврат ПДВ-а за површину стана до 40 м2, а сваки ваш укућанин на 15м2.
Уколико рецимо купујете стан од 90 м2, ви као први власник некретнине која није била у промету имате право на рефундирање пореза за 40 м2 вашег стана, а остали чланови ваше породице (у зависности од тога колико их имате, а рачунају се и деца, тј. малолетне особе) имају право на повраћај за по 15 м2. Ако живите са супружником и двоје деце, то значи да ћете порез морати да платите само за преосталих 5 м2 од укупно 90 м2 колико износи квадратура некретнине коју купујете.

Чланови породице кључан фактор

Овде постоји мала зачкољица, а тиче се чланова породице који се определе за повраћај ПДВ-а. Наиме, ако се неко од њих у будућности одлучи за куповину некретнине, они тада неће имати право на одбитак јер су то право већ једном искористили.
Због тога је веома важно добро размислити које чланове породице планирате да укључите у процедуру подношења захтева за добијање ове врсте олакшице јер једном добијена олакшица вас лишава могућности да поново стекнете ово исто право уколико се касније определите за куповину некретнине коју желите да буде у вашем власништву.

Рокови и документи

Што се тиче рока, купац може да поднесе писмени захтев Пореској управи 30 дана од дана потписивања тј. овере купопродајног уговора од стране судског тумача.
Реч је о тзв. РФН Обрасцу – Захтев купца првог стана на рефундацију. Уз захтев, неопходно је доставити следеће пропратне документе:
оригинал извода из матичне књиге рођених
оверен купопродајни уговор од стране нотара
оригинал уверења о држављанству
фотокопија личне карте купца која мора бити оверена од стране овлашћеног лица као доказ да купац има пребивалиште на територији Републике Србије
фотокопија картице на којој се јасно види број текућег рачуна купца
изјава купца да се ради о куповини првог стана оверена код нотара
потврда од локалне самоуправе да немате некретнину у свом власништву од 1. јула 2006. године.
Уколико поред купца стана који је наведен у купопродајном уговору, постоје чланови породице који такође имају право на повраћај ПДВ-а, надлежној пореској филијали потребно је доставити и њихова следећа документа:
изводи из матичне књиге рођених
извод из књига венчаних (за супружника)
уверење о држављанству
фотокопија личне карте
потврда о пребивалишту
уверење да се на чланове домаћинства не води ниједна некретнина од 1.07.2006. године.

Шта након подношења докумената?

Након што скупите и предате сва документа пореској филијали, порески инспектор је задужен да провери да ли су иста валидна, тј. да ли су сви услови за повраћај пореза на додатну вредност испуњени од стране будућег власника некретнине. Он такође одређује износ новца који ће вам држава рефундирати.
Након тога, уколико су сви услови испуњени, надлежни порески орган тј. директор филијале у року од месец дана од дана подношења захтева од стране купца сачињава крајње решење о повраћају пореза, а 15 дана након достављеног решења купац може очекивати исплату новца на свој динарски текући рачун.

Стара градња

Поред већ наведеног услова који се тиче периода у којем се купцу признаје нека некретнина као прва, важно је пажњу обратити и на следећу ситуацију када купац не може бити ослобођен плаћања пореза на додатну вредност.
Без обзира ако од средине 2006. године у свом власништву немате ниједну некретнину, ако купујете свој први стан у старој градњи, немате право на одбитак. Према актуелном Закону, само станови у новоградњи тј. само приликом директне куповине стана од инвеститора, будући власник стиче право на ову врсту олакшице.
Ако сте пронашли стан у старој градњи који желите да купите, треба да знате да је тај стан већ био у промету и да сходно томе немате могућност повраћаја новца када је порез на додатну вредност у питању. Оно што вас у овом случају чека јесте обавеза плаћања пореза на апсолутна права који износи 2,5 одсто од укупне вредности некретнине. Ипак, купац ове некретнине може бити ослобођен плаћања ове врсте пореза ако му је то прва некретнина.
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Идеално време за куповину станова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала