- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Усвојена декларација ОДКБ: Договорено јачање јужне границе организације

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЗаставе држава-чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ)
Заставе држава-чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Шефови држава-учесница Савета за колективну безбедност Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) договорили су се да ојачају јужне границе организације, саопштио је председник Таџикистана Емомали Рахмон након самита одржаног у четвртак у Душанбеу.
„Учесници седнице су се сложили да ојачају јужне границе ОДКБ-а и наставе да планирају и реализују пакет мера усмерених на смањење нивоа и неутралисање потенцијалних претњи на простору организације“, рекао је лидер Таџикистана.
У Декларацији усвојеној након Самита ОДКБ истиче се да су лидери земаља организације одобрили план за наоружавање колективних снага за брзо реаговање ОДКБ-а савременим оружјем.
У Декларацији се додаје да су лидери, у вези са ситуацијом у Авганистану, прецизирали план оперативног распоређивања снага организације у Средњој Азији.
„У вези са променом ситуације у Авганистану прецизран је план оперативног распоређивања Колективних снага Организације у региону Централне Азије и састав војних контингената и формација специјалних јединица Колективних снага за брзо реаговање“, истиче се у документу.
Такође се наводи да је потписан договор којим се предвиђа стварање војне полиције, војне истраге, војног тужилаштва и судова.
Следећа седница Савета за колективну безбедност ОДКБ одржаће се у четвртом тромесечју 2021. године у Јеревану.
Чланице ОДКБ-а су Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан.
Председник Русије Владимир Путин на онлајн састанку лидера ОДКБ-а - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РУСИЈА
Путин: ОДКБ мора бити спремна да одржи стабилност на својој територији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала