- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поручила Француској: Боле само ножеви које осећате у својим леђима

© AFP 2023 / NICOLAS TUCATФранцуска нуклеарна подморница класе "Баракуда"
Француска нуклеарна подморница класе Баракуда - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова упоредила је информације да је Аустралија раскинула уговор са Француском за изградњу подморница, са уговором који је Париз раскинуо са Москвом за изградњу носача хеликоптера „Мистрал“.
„Одакле гнев и горчина? Раскид уговора за Француску је, изгледа, уобичајена ствар. Париз је 2015. године отказао уговор са Русијом о два носача хеликоптера ‘Мистрал’. Или боле само ножеви које осећате у својим леђима?“, написала је Захарова на свом каналу на Телеграму.
Раније је Аустралија у светлу закључења партнерства са Великом Британијом и Сједињеним Америчким Државама у области одбране и безбедности (АУКУС) саопштила да се повлачи из споразума о подморницама са француском компанијом „Навал груп“. Уговор вредан 90 милијарди долара називан је „уговором века“ и предвиђао је производњу 12 јуришних подморница класе „Баракуда“. Шеф француске дипломатије Жан-Ив Ле Дријан је одлуку Аустралије о раскиду споразума назвао „забадањем ножа у леђа“, наглашавајући да је поверење нарушено. Према његовим речима, он је „гневан због раскида овог уговора“. Париз чека објашњења и од Аустралије и од Сједињених Америчких Држава.
Британски премијер Борис Џонсон, амерички председник Џозеф Бајден и аустралијски премијер Скот Морисон у среду увече су у заједничком саопштењу објавили о формирању новог партнерства АУКУС (Аустралија-УК-САД) у области одбране и безбедности. Прва иницијатива у оквиру овог савеза биће производња нуклеарних подморница за аустралијску ратну морнарицу.
Уговор о испоруци два носача хеликоптера класе „Мистрал“ у вредности од 1,2 милијарде евра првобитно је потписан између француског „ДЦНС/СТКС“ и руског „Рособоронекспорта“ 2011. године. Први брод назван „Владивосток“ Француска је требало да преда у новембру 2014. године, али је због догађаја у Украјини и увођења санкција Русији тадашњи председник Франсоа Оланд одлучио да уговор суспендује.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала