- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кинески гигант грца у дуговима

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПекинг, Кина
Пекинг, Кина - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Пад акција друге по величини кинеске компаније за развој некретнина "Евергранде груп" могао би да услови да се дужничка криза тог предузећа прелије на финансијско тржиште Кине и читав сектор некретнина. "Евергранде" је запао у кризу ликвидности, суочавајући се са више од триста милијарди долара дуга.
Акције "Еверграндеа" пале су 6,76 одсто након што су претходно снижене за чак 10 одсто.
Кинески гиган за промет и развој некретнина због тога је био принуђен да поднесе захтев за обуставу трговања корпоративним обвезницама на један дан, што је подстакло додатну забринутост због растуће дужничке кризе Еверграндеа, указује "Глобал тајмс".
Евергранде је запао у кризу ликвидности, суочавајући се са више од триста милијарди долара дуга, не успевајући да плати заостале рачуне.
Стручњаци упозоравају на негативне ефекте у целом финансијском сектору, са могућим преливањем и на остале компаније из сектора некретнина.
"Обустава трговања и прилагођавање вероватно су имали за циљ ограничавање нестабилности тржишта", рекао је за "Глобал тајмс" Си Јунијанг, професор на Шангајском универзитету за финансије и економију.
Кинеска компанија за оцењивање рејтинга објавила је да је снизила рејтинг обвезница "Еверграндеа" на "А" са "АА" са могућим трендом даљег пада, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала