- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кнежевић: Криза власти би могла бити разрешена до 15. октобра

© Фото : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenМилан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Црне Горе
Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Криза власти у Црној Гори могла би бити разријешена најкасније до 15. октобра, реконструсањем Владе и избором Тужилачког савјета, оцијенио је један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић.
Он је за РТЦГ казао да је Владу неопходно оснажити политичким личностима и представницима конституената парламентарне већине.
"Свакако да странке које подржавају Владу Здравка Кривокапића на својим страначким органима кандидују најбоље људе, како би се изашло из озбиљне кризе у којој се налази црногорско друштво", казао је Кнежевић, предсједник Демократске народне партије.
На питање да ли себе види у реконструисаној Влади, Кнежевић је казао да персонално рјешење није императив, додајући да сматра да “људи који су на изборима освојили значајан број гласова треба да имају своје људе у Влади".
“Да ли ће то бити предсједници партија, потпредсједници, посланици или неки други високи функционери, то ће одлучити страначки органи”, додао је Кнежевић.
Он је навео да очекује позитиван одговор националних мањина на њихов позив за учешће у реконструисаној Влади и да сматра да представници албанских странака и Бошњачке странке треба да буду дио реконструисане Владе.
“Упркос идеолошким разликама сматрамо да представици мањинских народа треба да нађу мјесто у новој Влади, да се интегришу”, рекао је Кнежевић.
Кнежевић је оцијенио да се на тај начин мањинским странкама шаље порука да је Црна Гора и њихова држава и да се заједнички преузима одговорност за све што ће се у будућности дешавати.
Он је казао да је неопходно да се број ресора у Влади увећа, тако што би се један број ресора подијело.
Неопходно је, како је казао, и да се утврди који су министри радили добро а који лоше, и договором изабрати најбоље људе за те ресоре.
“Морамо у разговору са премијером и потпредсједником Владе доћи до рјешења које је прихватљиво за све", казао је он.
О пресоналним рјешењима, како је Кнежевић навео, нијесу разговарали.
"Сматрамо да је неопходно уважити демократске стандарде и правила, односно, да најјачи конституенти добију мало већи број ресора. Ова влада суштински није експертска", казао је Кнежевић.
Он је навео да су се обавезали да неће покретати ниједну тему око које не постоји консензус у црногорском друштву те да, како је казао, не треба бринути за Споразум који су потписали Кривокапић, Бечић и Абазовић.
"Наша је намјера да покушамо да нађемо компромис и све оно што нас раздваја ставимо по страни и овој влади покушамо да обезбиједимо мало дужи мандат", истакао је Кнежевић.
Он сматра да у овом тренутку избори “не одговарају ником”.
Он је казао и да се "ни најмање" не осјећа одговорним за подјеле у земљи, додајући да “све вријеме позива на мир и поштовање закона”.
“Сматрам да су сви они који су се противили устоличењу у Цетињском манастиру имали право да протестују али, у складу са законом, да скуп пријаве да се знају одговорна лица ", закључио је Кнежевић.

Волим и ја УРУ, но трпим

Милан Кнежевић , предсједник Демократске народне партије каже да је неопходно да дође до реконструкције Владе Црне Горе, и да је премијер Здравко Кривокапић инокосни орган у Влади, а да промјене тражи 37 посланика од 41 колико има владајућа већина.
„И УРА тражи промјене. Тако да је недвосмислено потребно реконструисати Владу. Да ли ће у њу ући ући лидери партија не знам, јер ће то одлучити органи партија. Не видим ни један разлог зашто не би били лидери партија ччланови Владе .“, рекао је он у Јутарњем програму РТЦГ.
Кнежевић истиче да га изненађује реаговање ГП УРА на договор Демократа и Демократског фронта.
„Волим и ја УРУ но трпим. Увијек су говорили да пристају на све ако се не руши договор од 9. септембра прошле године. И ми смо то урадили. Очекивао сам салве похвала, а наишли смо на жестоке критике“, казао је Кнежевић.
Рекао је и да у овом тренутку избори не одговарају никоме, али да би ДФ имао одличан резултат.
„Мислимо да нису потребни, али ДФ би, ако би били одржани, имао бољи резултат него на прошлогодишњим изборима. Неки из вкладајуће већине, међутим, не би прошли ни цензус и Владу би видјели само ако прођу Карађорђевом улицом у Пидгорици“, казао је Кнежевић.
Лидер коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РЕГИОН
УРА поручила Демократама и ДФ: Ни за јоту не одступамо, закажите седницу ако имате већину
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
РЕГИОН
Пажљиво ћу размотрити: Кривокапић о договору ДФ и Демократа
Штаб ДПС-а у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
РЕГИОН
Мило и и опозиционари лансирали предлог за излазак из политичке кризе у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала