- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев: Русија се не боји санкција због „Северног тока 2“

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Русија се не боји потенцијалних санкција повезаних са пуштањем у рад гасовода „Северни ток 2“, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
„Каква страховања? Па ми са санкцијама живимо од 2014. године“, рекао је Медведев у интервјуу за Дојче веле на питање да ли страхује од санкција уколико Русија буде спречавала транзит гаса кроз Украјину.
Медведев је констатовао да се променио дух односа што је, како каже, жалосно, али Русија је наставила свој развој и у неким секторима је чак унапредила своје могућности.
„Тако да, ако неко уведе санкције, ми ћемо то преживети“, рекао је Медведев и оценио да је у току својеврсни „ритаулни плес“ европских и америчких политичара како би признали чињеницу „да се Северни ток догодио“.
Према његовим речима, ситуацију у вези са гасоводом у великој мери диктирају амерички комерцијални интереси и нелојална конкуренција коју показују на европском тржишту.
„Тако је било за време Трампа, а сада је администрација председника Бајдена показала донекле боље разумевање ситуације и нашла је у садашњем тренутку компромис, укључујући и владу Немачке“, истакао је Медведев.
Прошле недеље „Гаспром“ је саопштио да је технички завршена морска деоница другог крака гасовода „Северни ток 2“. Међутим, и даље постоје бројне бирократске препреке које компанија мора да превазиђе пре пуштања гасовода у рад.
Гасовод „Северни ток 2“ састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње који иду од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке.
Радови на гасоводу прекинути су у децембру 2019. после чега је швајцарска компанија „Олсиз“ одустала од полагања цеви због претњи од америчких санкција. Од децембра 2020. године изградња гасовода је настављена и у потпуности је завршена у јутро 10. септембра 2021.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
РУСИЈА
Кремљ: Пуштање у рад „Северног тока 2“ уравнотежиће цене природног гаса у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала