- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Отац је бранио Дуди, али била је то љубав до неба! /видео/

© AFP 2023 / JURE MAKOVECДушан Дуда Ивковић
Душан Дуда Ивковић - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Душан Дуда Ивковић, легендарни кошаркашки стручњак који је преминуо у четвртак у 78. години, према тврдњама оних који су га одлично познавали, само једну ствар волео је више од кошарке - голубове. Била је то љубав до неба!
Његов отац се противио томе, што је у једном од бројних интервјуа и сам признао некадашњи селектор Југославије, Србије и бројних европских клубова са којима је освајао највеће трофеје.
„Отац ми је често говорио да су они који гледају у голубове увек у облацима. Да из тога следе проблеми са школом и такве ствари. И зато је био против. И ја сам био против тога да моји синови посвећују толику пажњу голубовима, али сам у детињству другачије размишљо. Голубови су уз мене цео живот, гајим српске високолетаче, у сваком уговору који сам потписао била је и клаузула да и се у кући направи место за голубове. Нажалост, само у Москви је било немогуће, прехладно је“, објаснио је својевремено Ивковић.
Колико је велики Дуда био јединствен, осликава и то што је константно тврдио да је однос на релацији човек - голуб, сличан оно тренер - играч.
„Прво, голубарство је спорт. Имамо такмичења на нивоу клубова, градова, државе. Постоје правила и људи који их процењују. Друго, голубице су симбол мира и пријатељства, симбол љубави. И то је веома тачно. Даље, да би се осетио блиском голубовима мораш да се концентришеш и да почнеш да размишљаш као голуб. Неопходно је уколико желиш да разумеш шта оно желе. Исто је и са играчима. Односи између тренера и играча не постоје уколико нема психолошке везе. Наравно, не можеш да поредиш играче и голубове, али ја током каријере никада нисам имао психолога у тиму. Те психо-терапеутске односе сам увек сам стварао. И на крају, то је лепота. Када голуб расте на врату му се појављују лила, зелена и сива пера. Када сунце сија и зраци му падају по врату, у тој рефлексији видиш најлепше боје света“, изјавио је Ивковић.
Све те изговорене речи на јединствен начин дочаравају ту љубав до неба. С друге стране, невероватно је, али можда и истинито да је, Дуду можда и живота коштала та љубав.
Шокантну вест открио је Душко Вујошевић, легендарни стручњак Партизана.
„Знао сам да је имао неких одређених проблема, да је добио инфекцију од голубова који су били његова велика страст. Знам да је имао и неких проблема са херпесом. Мада никада не знаш шта сутра носи теби. То је демон звани сутра“, поручио је Вујошевић приликом видео укључења на Прву телевизију.
Душан Дуда Ивковић - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
СПОРТ
Дуда Ивковић открио је Љубинки Милинчић зашто је Русија „ретка земља“
Грег Попович - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
СПОРТ
„Луди Србин“ се на дирљив начин опростио од кошаркашког господара
Душан Дуда Ивковић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
СПОРТ
Комеморација Дуди Ивковићу у понедељак у Народној Скупштини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала