Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Путин: Запад је у Авганистану оставио читав арсенал модерног наоружања, ту нема ничег доброг

© Фото : Фотохост-агентство sco-russia2020.ru / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Пратите нас
Запад је, напуштајући територију Авганистана, тамо оставио целокупан арсенал савременог наоружања и у томе нема ничег доброг, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Запад је одлазећи оставио целокупан арсенал савременог наоружања, војне технике и муниције. Што се тиче оружја, то је једина ствар којом су се талибани (терористичка организација забрањена у Русији) обогатили, јер су га добили након 20 година присуства западне коалиције у Авганистану. Међутим, у томе нема ничег доброг“, рекао је Путин у обраћању на самиту лидера држава ШОС и ОДКБ.

Путин поручио ШОС-у: Ситуација у Авганистану након „бега“ војске САД изискује наш усаглашен став

„Наша организација сада има хитан задатак да заузме заједнички и усаглашен став због озбиљних ризика који могу настати услед заоштравања ситуације у Авганистану, а након исхитреног повлачење, да не кажемо бега, војске САД и њених НАТО савезника“, рекао је Путин.
Руски председник је између осталог предложио и да се обнови рад Контакт групе ШОС за Авганистан како би се нове власти Авганистана стимулисале у испуњавању обећања, а како би се успоставили мир и сигурност, нормализовао живот и осигурао посао за све.
Он сматра и да би потенцијал ШОС-а требало искористити како би се стало на пут тероризму, трговини наркотицима и екстремизму који долази из Авганистана.

„Пре свега је важно да искористимо потенцијал организације како бисмо пружили свеобухватну помоћ стварању инклузивног међуавганистанског мировног процеса и истовремено да урадимо све како бисмо блокирали претње које потичу од тероризма, трговине наркотицима и религиозног екстремизма из те земље“, навео је Путин.

Руски председник је као још један задатак Шангајске организације за сарадњу навео и стимулацију власти Авганистана у испуњавању својих обећања.

„Истина је да се смена власти догодила без проливене крви и то је, безусловно, позитивна ствар. Талибани (терористичка организација забрањена у Русији) данас контролишу практично целокупну територију Авганистана и неопходно је стимулисати нове авганистанске власти у испуњавању обећања“, додао је Путин.

ШОС - међународну организацију су 2001. године основали лидери Кине, Русије, Казахстана, Таџикистана, Киргизије и Узбекистана. Земље које имају улогу посматрача су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а државе-партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка. Организацијом током 2021. године председава Таџикистан.
План је да се на самиту у Душанбеу усвоји декларација и потпише више од 30 докумената који се тичу активности организације. Притом, очекује се да ће лидери држава донети одлуку о покретању поступка о пријему Ирана као пуноправног члана ШОС-а, док ће Египат, Катар и Саудијска Арабија добити статус партнера у дијалогу.
Авганистанска патрола - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Криза у Авганистану
Шта није могао НАТО у Авганистану, можда може — Шангајска организација за сарадњу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала