Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић о међустраначком дијалогу: Власт ће све имплементирати, опозиција да се определи

© Sputnik / Радоје ПантовићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите нас
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је власт прихватила много тога што раније није постојало у изборним условима, као што је привремено надзорно тело које би пратило медије, али и да се привремено промени састав РИК-а.
Дачић је после међустраначког дијалога рекао новинарима да ће власт у Србији реализовати све што је прихваћено као договор, а да се опозиција у наредним недељама определи хоће ли учествовати у тим телима.
Дачић је истакао да је власт у Србији, укључујући председника Александра Вучића, имала изражену жељу да уради све што је могуће за унапређење услова.
Говорећи о привременом надзорном телу, Дачић је казао да ће се оно састојати од 12 чланова, да ће 6 предложити РЕМ, а шест опозиција, а то тело ће, објашњава имати улогу да прати медије, извештаја јавност о примени Правилника за јавне сервисе.
Када је реч о саставу РИК-а, власт се, пренео је Дачић, сагласила да дода још 6 чланова и 6 заменика чланова у стални састав и то из редова опозиције.
Он је оценио да су неке политичке странке имале “страх” да ставе потпис "да их Ђиласова платформа не би оптуживала да помажу власти".
“Власт у Србији ће реализовати све што је прихваћено као договор и радићемо на имплемантацији споразума. Европарламнтарци су предложили да ово буде њихов предлог мера са којим смо се ми сложили, а очекујемо у наредним данима да се странке опозиције определе да ли желе да учествују у имплементацији, односно у тим телима”, рекао је Дачић.
Колико год разговори били тешки, напредак је постигнут, рекао је Дачић и додао да је власт била спремна на компромис и да има делова са којима се не слаже.
Европосланик Владимир Билчик рекао је да су они израдили један документ на основу повратних информација које су добили од учесника у међустраначком дијалогу, те да су у том документу предвидели низ мера које би могле да помогну Србији да унапреди политичке услове за наредне изборе.
“Документ су предложили посредници у дијалогу, а желимо да позовемо све који су учествовали у дијалогу да активно раде на спровођењу садржаја документа, да раде на спровођењу конкретних мера”, рекао је Билчик и додао да су они спремни и да се врате како би пратили спровођење договора.
Билчик сматра да документ представља корак напред и поручио је да бојкот избора није начин да се оствари напредак када је реч о демократији.
“Надам се да ће то сви имати на уму предстојећих недеља”, додао је.
Дачић је на крају поручио да унапређење изборног процеса неће бити угрожено тиме да ли ће документ бити потписан или не.

Двери: Договор власти и европарламентараца, а не с опозицијом

Српски покрет Двери оцењује да је нови договор о изборним условима у ствари договор власти и европарламентараца, а не договор с опозицијом и да је то пре свега списак добних намера, али без гаранције да ће бити испоштован.
„Нови европски папир који смо данас добили на крају међустраначког дијалога бољи од првог, али у њему и даље нема конкретних гаранција да ће доћи до побољшања изборних услова“, констатује покрет Двери у саопштењу које је достављено медијима.
Они наводе да је дата одлична дијагностика проблема, али не и јасни контролни механизми како ће услови за изборе бити заиста поправљени.
"Очекивање да ће актуелна власт спровести ове препоруке је нереално јер то нису урадили ни до сада. У примени споразума нема опозиције која би контролисала комплетан предизборни процес, а то је једина права гаранција", наводе Двери.
Ово је заправо договор између власти и европарламентараца, а не договор са опозицијом, констатује покрет и додаје: „Ово је списак добрих намера, али ко гарантује да ће ово заиста бити и спроведено. Нити смо консултовани о завршном тексту нити смо имали могућност да уложимо амандмане“.
У саопштењу се наводи и да ће Председништво Српског покрета Двери у наредним данима заузети став да ли ће узети учешћа у унапређењу и примени овог документа који предлажу власт и европарламентарци.

Наташа Михаиловић Вацић: Озбиљни помаци, има времена за имплементацију

Посланица СДПС-а Наташа Михаиловић Вацић рекла је данас да се од увођења вишестраначја није десило да у састав РИК-а уђу они који немају мандат у парламенту, указујући да има озбиљних помака у документу који је данас представљен у међустраначком дијалогу.
„То је озбиљан помак, договорено је и да се формира надзорно тело које ће се бавити и израдом обавезујућег упутства за емитере, пре свега за РТС и РТВ и препоруке за комерцијалне емитере. То даје прилику и странкама које су бојкотовале да узму озбиљно учешће у наредном изборном циклусу”, рекла је Вацићева новинарима.
Она је поручила да није у реду да било ко каже да „ништа није урађено”.
„Сматрамо да су озбиљни помаци направљени и да ће бити довољно времена да се имплементира оно што је је договорено, а странкама опозиције је остављено на вољу хоће ли да учествују”, рекла је Наташа Михаиловић Вацић.

ЛСВ подржала мере европарламентараца

Лига социјалдемократа Војводине подржала је мере за унапређење спровођења изборног процеса које су предложили посредници Европског парламента током процеса међустраначког дијалога.
Предложене мере представљају одређени напредак у правцу квалитетнијег изборног процеса, рекао је портпарол Александар Мартон.
Он додао да ипак дијалогом није постигнут никакав напредак у правцу промена изборног система, који је строго централизован.
Како је рекао, ЛСВ ће и у наредном периоду снажно инсистирати на променама изборног система којом би Србија била организована у пет изборних јединица, као и на модернизацији целокупног политичког система, што је предуслов напретка наше земље.

Алексић: Мало смо ближи промени одлуке о бојкоту избора

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да у дијалогу о изборним условима уз посредовање европских парламентараца није постигнут помак који је довољан за промену одлуке о бојкоту избора и да је та странка предложила наставак дијалога.
„Начињен је помак, али мали и недовољан и још имамо времена до 3. октобра, што је рок за постизање договора о изборним условима који би морали да важе најмање шест месеци пре избора, који су најављени за 3. април 2022. године. Нисмо могли да прихватимо понуђени документ, јер није садржао готово ништа од онога на чему смо инсистирали“, рекао је Алексић новинарима после завршетка дводневног дијалога.
Он каже и да се након данашњег састанка не може рећи "да смо се договорили", јер договор, тврди, није постигнут док се не договори све.
„Данас смо мало ближи промени одлуке о бојкоту избора, али смо још далеко од тога да је променимо, а суштина је да се створе услови да бисмо ми променили одлуку о бојкоту“, додао је Алексић.

Тадић: Борићемо се за изборне услове до краја

Бивши председник Србије и председник Демократске странке, Борис Тадић рекао је да се мора борити за изборне услове каква год да је платформа коју међународни представници предлажу и власт овог тренутка усваја, и да ће то бити борба до самих избора.
„Ми ћемо учествовати у скупштинским телима и надзорним телима желећи да мењамо ту климу у Србији до последњег тренутка и нећемо одустати до последњег тренутка од борбе за најбоље могуће изборне услове“, рекао је он.
Тадић је још једном позвао опозицију да седне за преговарачки сто како би се координисале активности и удружиле снаге опозиције да би могла да се избори за најбоље могуће услове, независно од тога да ли наступају на једној листи или више листа, и да ли имају једног или више председничких кандидата.
Објаснио је да нико није потписао никакав документ, документ је као последица читавог дијалога добијен на увид, и сада ће се политичке странке одређивати према том документу и политичкој пракси .
„Мислим да је бојкот избора, а ми смо бојкотовали прошле изборе, опасна политичка последица“, рекао је Тадић.
Рекао је и да је нови документ неупоредиво бољи од онога што смо имали до сада.
„Сада имамо могућност да партиципирамо у републичкој изборној комисији и бирачким телима на нивоу паритета и имамо могућност да партиципирамо у надзорним телима за контролу заједно са РЕМОМ, медијима са националним покривањем, локалним кабловксим мрежама и то је добра околност, а истовремено та тела имају обавезујуће препоруке као инструмент којим могу да управљају“, рекао је Тадић.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала