Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Договорен радни документ са 16 конкретних мера о условима за изборе у Србији

© Tanjug / RADE PRELICПредседник Народне скупштине Србије Ивица Дачић и европарламентарци Тања Фајон и Владимир Билчик на конференцији за новинаре након завршеног међустраначког дијалога у Палати Србија
Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић и европарламентарци Тања Фајон и Владимир Билчик на  конференцији за новинаре након завршеног међустраначког дијалога  у Палати Србија - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите нас
У оквиру Међустраначког дијалога, одржаног 17. и 18. септембра у Београду, пет кофасилитатора процеса – председник Народне скупштине Ивица Дачић, посланици Европског парламента Тања Фајон и Владимир Билчик, као и бивши посланици ЕП Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, договорили су радни документ који садржи 16 конкретних и применљивих мера.
Оне одражавају претходне препоруке Европског парламента, Европске комисије и ОЕБС/ОДИХР-а, као и закључке изведене након бројних консултација и дискусија које су до сада вођене у контексту процеса дијалога, саопштила је Служба за информисање Скупштине Србије.
Како се наводи, различита унапређења између осталог подразумевају: успостављање привременог надзорног тела у области мониторинга медија уз учешће представника опозиције, усвајање обавезујућег правилника за национални јавни сервис, привремену промену сталног састава Републичке изборне комисије додавањем шест додатних чланова из редова целокупне опозиције у земљи.
Кофасилитатори Међустраначког дијалога подвукли су да је потпуна и правовремена примена мера од највеће важности и да је треба започети без одлагања.
У том циљу, кофасилитатори су договорили детаљну табелу имплементације мера.
Поменуте мере представљају конкретне кораке ка постизању фер услова у српској политици и могле би да повећају поверење у изборни процес. Споразум који је постигнут од стране кофасилитатора, такође, потврђује посвећеност Србије на њеном путу ка чланству у ЕУ, наводи се у саопштењу.
Фокус дијалога је био на проналажењу консензуалних решења за остваривање правичног приступа медијима и интегритета изборног процеса, у складу са два основна начела: предложена решења не би требало да буду у супротности са постојећим правним оквиром и требало би да буду у складу са препорукама ОЕБС/ОДИХР-а из претходних изборних циклуса, извештајима Европске комисије о напретку земље и годишњим резолуцијама Европског парламернта, наведено је у саопштењу из парламента.
Кофасилитатори су истакли улогу, надлежност и одговорност Владе, парламента и надлежних органа у погледу одговарајућег спровођења тренутно актуелног правног оквира, како би се обезбедили фер услови за политичке странке.
Поред тога, на дијалогу су позване институције Србије да предузму додатне мере које ће довести до општег унапређења изборних услова, повећања поверења у изборни процес и успостављања једнаких услова уочи предстојећих избора, пре свега за добробит грађана.
Исто тако, кофасилитатори су позвали све емитере у Србији да се строго придржавају највиших стандарда уравнотеженог и објективног извештавања у складу са законом.
На дијалогу се говорило и о питању злоупотребе јавног положаја од стране јавних функционера у предизборном периоду.
На основу Закључака са Међустраначког дијалога из јула 2021. године, на дијалогу је било речи о решењима која су предложена у радном документу и она су детаљно разматрана, а одраз су кључних питања која утичу на изборни процес у Србији.
Кофасилитатори су предложили више изводљивих мера чији је циљ унапређење изборних услова уочи наредних избора.
Кофасилитатори су, између осталог, постигли договор о успостављању привременог надзорног тела које би се састојало од 12 чланова, од којих би шест било на предлог Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и шест чланова (формат 3+3) из редова целокупне опозиције у земљи које би предложио председник Народне скупштине након консултација са кофасилитаторима Међустраначког дијалога.
То тело ће, између осталог, пратити рад медија, РТС, РТВ и приватних националних емитера и обавештаваће јавност о својим налазима.
Према предлогу, РЕМ ће такође усвојити обавезујући правилник за Јавни медијски сервис (РТС и РТВ) у складу са препорукама ОЕБС/ОДИХР ради бољег регулисања изборне кампање, као и одговарајуће препоруке за приватне емитере.
Кофасилитатори су, такође, договорили да се привремено дода шест чланова (формат 3+3) сталном саставу Републичке изборне комисије из реда целокупне опозиције у земљи како би се повећало поверење у изборни процес.
Договорили су се да усвоје конкретне мере за унапређење интегритета изборног процеса, укључујући периодично објављивање и контролу Бирачког списка.
Кофасилитатори су истакли хитност измене финансирања трошкова изборне кампање из буџета како би се обезбедила равноправнија расподела финансијских средстава међу подносиоцима изборних листа.
Фасилитатори Међустраначког дијалога истакли су важну улогу националних мањина и потребу да се унапреде услови за њихово учешће у изборном процесу, наведено је у саопштењу.
Правовремено спровођење предложених решења од суштинске је важности за остваривање инклузивнијег изборног процеса, а све укључене институције, политичке странке и платформе обавезују се да ће спроводити ове закључке у доброј вери.
Као резултат, „Табела мера и процес њиховог спровођења“ је договорена од стране кофасилитатора и представљена учесницима Међустраначког дијалога, преноси Танјуг.
Кофасилитатори су подсетили учеснике да успех у унапређивању изборних услова и опште политичке климе у земљи зависи од политичких актера, доносиоца одлука и институција у Србији.
Европски парламент ће наставити да помаже Србији и парламенту Србије и да их подржава у процесу развоја и реформи, наводи се у саопштењу и додаје да ће бити организована провера напретка који је остварен у спровођењу ових закључака.
Кофасилитатори Међустраначког дијалога апелују на власти да позову ОЕБС/ОДИХР и Европски парламент да пошаљу посматрачке мисије које би посматрале изборе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала