- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мањак чипова уништава ауто-индустрију

© Фото : PixabayМатична плоча
Матична плоча - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите нас
Након неколико месеци благог опоравка продаја аутомобила у Европи се смањује због недостатка чипова, те се више не може мерити ни с прошлогодишњим пандемијским резултатима.
Регистрације нових аутомобила пале су 18 одсто у августу и 24 одсто у јулу у односу на прошлогодишњи ниво, саопштило је индустријско удружење АЦЕА.
Продаја је сада порасла за само 13 процената у првих осам месеци 2021. године, али треба узети у обзир да је 2020. цела Европа била „затворена“ од пролећа до лета и да салони готово да нису радили.
Сви су се надали да ће 2021. бити година опоравка и снажног узлета, али то се не дешава, а разлог је једноставан – аутомобилску производњу уништава глобална несташица чипова. Крај се не види, пише Ревија ХАК.
Зато произвођачи аутомобила сада дају приоритет својим најуноснијим моделима, јер је број возила која могу произвести ограничен.
Бројке у јулу и августу су најгоре у два месеца од краја економске кризе у еврозони 2013. године.
Пад је био велики, а највећа европска тржишта аутомобила – Немачка, Француска, Велика Британија, Италија и Шпанија су сва забележила двоцифрене падове сваког месеца, преноси „Биз лајф“.
Међу највећим произвођачима аутомобила, европска продаја пала је прошлог месеца 14 одсто за Бе-Ве групу, 29 одсто за „Стелантис“ и 23 одсто за „Рено“ прошлог месеца. Регистрације су пале за 38 одсто за „Дајмлер“ и 18 одсто за „Бе-Ем-Ве“.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала