- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Помама међу богаташима у САД за бункерима у случају судњег дана

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаБункер-703
Бункер-703 - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите нас
Продаја бункера који људе штите од катастрофичних догађаја драстично је порасла у последњих неколико месеци. Тако бар тврди Рон Хабард, власник тексашке компаније „Атлас сурвајвал шелтерс“ који својим клијентима помаже да изграде овакав вид заштите од катаклизмичних догађаја.
Он је новинарима „Бизнис инсајдера“ рекао да му је ова пословна година најбоља у протеклој деценији, односно да му телефон звони даноноћно јер све више људи тражи бункере у које би могли да се склоне у случају смака света.
„Атлас сурвајвал шелтерс“ заправо својим клијентима не продаје унапред изграђене бункере на одређеном месту, већ комплетну грађу за њих, коју испоручује на унапред договорену адресу, не питајући где ће конкретна склоништа бити смештена. Јер клијенти не деле радо са странцима информације о локацији својих будућих бункера. Компанија такође нуди и услуге изградње ових склоништа, уколико клијент то жели, преноси „Бизнис и финансије“.
Цене ових конструкција се крећу од 50.000 долара по јединици па све до пет милиона долара, у зависности од величине и квалитета грађе. У питању је, поред грађевинског материјала, и низ других функционалности. Наиме, сви бункери имају филтере ваздуха за случај напада нуклеарним, биолошким или хемијским оружјем, тушеве за деконтаминацију, своје напајање електричном енергијом и слично.

Ко купује бункере?

Међу заинтересованима за склоништа има различитих људи, каже Хабард, и додаје:
„Кроз разговор са њима створио сам неку слику просечног корисника наших услуга. То су људи који су врло опрезни, инсистирају на томе да имају контролу над својом будућношћу и имају неколико сценарија за исту.”
Он додаје да су то углавном богати људи, почев од руководилаца предузећа, преко милијардера, па све до познатих личности.
На његов бизнис је, осим корона вируса и редовних геополитичких тензија у свету, позитивно утицао и избор Џозефа Бајдена за председника САД. Хабард тврди да га сваки пут када се нови председник појави на ТВ-у назове неки републиканац да каже како та земља иде дођавола и да се успут распита за цену бункера, преноси Блиц бизнис.
Подземни градови - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
ДРУШТВО
Научници кажу да ћемо ускоро почети да насељавамо подземље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала