- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Рођење детета је најсрећнији тренутак у животу, избегните најтужнија српска имена

CC0 / Pixabay / Отац и дете
Отац и дете - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Рођење детета представља најсрећнији тренутак у животу сваке породице. Код избора имена за дечака или девојчицу родитељи се воде традицијом, модом или личним афинитетима, а има оних и који разматрају и проучавају значење имена пре него што се дефинитивно одлуче.
Ако спадате у ову последњу групу вероватно би требало да избегнете следећа имена јер она имају тужна или чак ружна значења:
Тугомир/Тугомирка – име је настало у народу спајањем речи „туга“ и „мир“. У пренесеном значењу значи да родитељи толико „чезну за миром“ да су тужни и несрећни.
Продан/Продана – старо славеносрпско заштитно име давало се оном детету које је „од Бога дато” као замена за старије које је страдало.
Јаглика – име се давало девојчицама уколико је кућа у жалости, на пример, ако је отац погинуо пре рођења детета или мајка не преживи порођај.
Стадија – име се давало девојчицама да би након ње престала да се рађају женска деца.
Достана – давало се детету у функцији заустављања даљег рађања у породици где је већ било довољно деце.
Стана/Станка/Станија/Станица/Станика – слично као и имена изнад, давала су се да би престало рађање женске деце.
Власије/Влајко – Власије је мушко име грчког порекла и значи „строг”, „груб”, „тром”.
Горчин/Горчило – име изведено од основе придева „горко”, „горчина”, „горак”. Давало се деци да се заштитила од злих духова јер они, каже веровање, заобилазе „горку” децу јер им не могу наудити.
Мина – веома популарно име које је у основи било надимак од имена Јаснима, Емина, Милена, Вилхемина… женско име које у суштини не значи ништа на српском језик осим експлозивне направе.
Ненад – име настало од глагола „надати се”, са негацијом, тј. „изненадити се”. Име се најчешће даје деци која су дошла на овај свет „ненадано”, „изненада”, коме се родитељи нису надали.
Најда/Најдан – име настало од корена речи „нађена” тј. старог глагола „најдена”. Некада је био обичај да се дете остави на путу, обично на раскрсници, да би се дете и породица спасили од урока. Дете онда као буде ту нађено, и тако се прекида са болестима и умирањем у породици, преноси портал ДДЛ.
Девојчица у пољу - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Девет женских имена која значе љубав
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала