- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта би могло младенцима у Србији да прекине свадбу: Штета од одлагања весеља већ милионска

CC0 / Pixabay / Млада
Млада - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
Пратите нас
Појачана контрола епидемиолошких мера, која би могла да прекине неке свадбе, а чији почетак је најављен за ову недељу, узнемирила је младенце и организаторима задала главобоље. Угоститељи, ипак, верују да свадбе неће бити окончаване преурањено. Званичне одлуке о начину одржавања прослава из Кризног штаба за сада нема.
Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић у понедељак је најавио да ће због погоршања ситуације с ковидом 19 бити појачана контрола епидемиолошких мера и да ће неке свадбе вероватно бити прекинуте.

Каква је судбина свадби

Појачана контрола кренула је још прошлог четвртка, према речима Бошка Бубање из Удружења евент индустрије Србије. Обилазила је објекте који се баве организацијом прослава, а заједно са санитарном, угоститеље је контролисала и тржишна инспекција, што је новитет.
„Прошле недеље је то било у саветодавној форми, да се поштују мере и да скупови не броје више од 500 људи. Дубоко верујемо да ове недеље до наводних ригорозних контрола и прекидања догађаја неће доћи, из простог разлога што је број гостију на свадбама силом прилика сам од себе смањен. Гомила људи се не осећа безбедно на таквим догађајима и због тога неће да дође. Неки су недавно били или су тренутно заражени, па зато неће да дођу“, предочава Бубања.
Како каже, свадбе које треба да броје од 250 до 300 људи, данас имају од 150 до 180 гостију, особље носи маске, дезинфекциона средства и дезобаријере су обезбеђени, а уколико ригорозне контроле буде било, једино што би могло да буде спорно је то што гости не носе маске.
„Ако би се то догодило код нас и ако би се због тога прекидали догађаји, онда би све морало у овој земљи да стане, да се прекину све утакмице у Арени и на стадионима, да се сви аутобуси зауставе и искључе из саобраћаја, да се прекину туристички аранжмани и летови, биоскопске пројекције и позоришне представе, концерти... Све мора да се заустави, ако ће се прекидати због тога што неко од гостију не носи маску“, истиче Бубања.

Младенци узнемирени

Прекидања свадби од прошле недеље није било. Најава да би то могло да почне да се дешава, предочава Бубања, нанела је велики проблем организаторима и унелa немир међу младенце, па је много свадби отказано или померено за следећу годину. Штета је милионска, напомиње он.
„Сви знамо да је у периоду када је нама 16 месеци био забрањен рад било заражено око 750.000 људи, када нисмо ни на који начин утицали да они буду заражени. Због чега онда репресија прво према нама? Реално погледајте одакле долази највећи број заражених, која су најризичнија места, па крените редом. Спремни смо да учествујемо у свему томе и да сносимо последице ако се у нашим објектима крше мере, али немојте само код нас. Пролетос кад је нама дозвољен рад, у првих месец и по-два је на свадбама у Србији било више од милион људи, а број заражених није растао“, подвлачи Бубања.
© Sputnik / СпутњикУгоститељи тврде да је најава прекидања свадби проузроковала милионску штету
Динари - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2021
Угоститељи тврде да је најава прекидања свадби проузроковала милионску штету
Члан Кризног штаба, вирусолог Тања Јовановић за „Спутњик“ каже да штаб није заседао после суботе:

„Нисмо имали нову седницу, тако да се званично у Штабу није доносила никаква одлука што се тиче прослава. Причали смо само о ковид пропусницама и на томе се ради. То је једино што могу да вам кажем.

Град је на последњој седници предложио увођење ковид пропусница Кризном штабу, али та тема ипак није била на дневном реду, јер је одмах речено да је увођење пропусница противуставно.
Венчање - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
ДРУШТВО
Појачане контроле: „Неке свадбе ће вероватно бити прекинуте“
Атмосфера на београдским улицама пред најдужи полицијски час од увођења ванредног стања - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
ДРУШТВО
Кон: Алтернатива ковид пропусницама — затварање
Члан Републичког кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
ДРУШТВО
Кон: Ковид пропуснице нису биле на дневном реду Кризног штаба, одмах речено да су противуставне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала