- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пажња, пажња! Снимање у току: У Европи се већ дигла прашина због „Фејсбукових“ паметних наочара

CC0 / Pixabay / Наочаре са знаком Фејсбука
Наочаре са знаком Фејсбука - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
Пратите нас
Ирска организација за заштиту приватности података изразила је забринутост због нових паметних наочара, које је „Фејсбук“ направио у сарадњи са компанијом „Реј бан“, захтевајући од технолошког гиганта да објасни да ли уређај може на одговарајући начин да обавести људе које снима.
„Фејсбук“ је прошле недеље представио паметне наочаре, а уређај је привукао пажњу не само медија, већ и власти у великом броју земаља.
Истовремено, италијанско удружење „Garante Privacy“, које такође води рачуна о безбедности података корисника, затражило је од Националног тела за приватност података у Ирској (ДПЦ) да добије одговоре од компаније Марка Закерберга о томе да ли је уређај у складу са законима о приватности.
Иначе, ирски регулатор водеће је тело ЕУ за праћење активности „Фејсбука“, јер је европско пословање технолошког гиганта стационирано у Даблину.
Оба поменута регулаторна тела желе да знају да ли уређај може правилно да укаже на то да снима околину и да обавести људе у близини корисника о снимању које је у току.
„Фејсбук“ до сада није успео да пружи уверљиве доказе да наочаре имају ту могућност, оценили су у ирској организацији.
Наочаре имају веома малу индикаторску лампица која се пали када се снима. Ни ирском, нити италијанском регулаторном телу нису пружени докази да су „Фејсбук“ или „Реј бан“ извршили свеобухватно тестирање на терену како би се осигурало да је поменути индикатор ефикасно средство за обавештавање.
„Фејсбукове“ паметне наочаре немају никакве детаље који би указали на то да су посебне већ личе на обичан „Реј бан“ модел. Међутим, овај преносни уређај долази са две фронталне камере, два звучника и три микрофона за снимање околине. Предвиђено је да батерија траје око шест сати.
„У складу с тим, ДПЦ и ‘Garante’ сада позивају ‘Фејсбук’ да потврди и покаже да је ЛЕД индикаторска лампица ефикасна за своју сврху и да покрене информативну кампању како би упозорила јавност о томе како би овај нови производ могао довести до подизања свести код људи о томе да постоји начин да их неко снима скоро неприметно“, закључило је ирско регулаторно тело, пренео је РТС.
Оснивач Фејсбука Марк Закерберг представља апликацију Хорајзон воркрумс, претечу метаверзума - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Интернет постаје метаверзум, мрежа у коју ћемо моћи да уђемо /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала