- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Уговорена изградња дела ауто-пута Ниш-Мердаре

CC0 / Pixabay / Градња ауто-пута
Градња ауто-пута - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Коридори Србије уговорили су изградњу дела деонице ауто-пута од Ниша до Плочника.
Уговор је додељен „Штрабагу“ (Страбаг АГ и Страбаг д.о.о.), а ова одлука донета је, како се наводи на сајту Коридора, у четвртак, 16. септембра.
Ради се, наиме, о изградњи другог коловоза и реконструкције постојећег, приближне дужине 5,1 километар, између петље Мерошина и петље Мерошина 1. Радови обухватају и изградњу мостова, петље Мерошина 1, надпутњака, пропуста, локалних путева и друге припадајуће послове.
У званичном обавештењу се наводи да је укупна вредност уговора 2.655.565.908,59 динара, односно нешто мање од 22,7 милиона евра. То је за око два милиона евра више од почетне процењене вредностиуговора која је била 2.420.500.000,00 динара (нешто мање од 20,7 евра), пише Б92.
Поменут потез (Мерошина-Мерошина 1) део је првог сектора ауто-пута од Ниша до Мердара. Тај сектор протеже се од Ниша до Плочника и састоји се од следећих деоница:
- Деоница 1 (5,5 километара) почиње на постојећој петљи "Мерошина (Прокупље)" на коридору аутопута Е-75 и завршава се после планиране петље "Мерошина- исток";
- Деоница 2 (8,8 километара) почиње после петље "Мерошина-исток" и завршава се пре планиране петље "Прокупље-исток";
- Деоница 3 (12,8 километара) пролази кроз грађевинско подручје Прокупља. По изласку из тунела у северозападном делу Прокупља, коридор се враћа у долину реке Топлице. Деоница обухвата планиране петље "Прокупље - исток" и "Прокупље - запад";
- Деоница 4 (5,6 километара) почиње у долини реке Топлице по изласку коридора ауто-пута из грађевинског подручја Прокупља и завршава се непосредно после планиране петље "Белољин";
- Деоница 5 (6,8 километара) почиње после планиране петље "Белољин" и завршава се у близини паркиралишта Плочник.
Други сектор иде од Плочника до Мердара, а састоји се од још три деонице:
- Деонице 6, 7 и 8 почињу у близини паркиралишта Плочник и завршавају се на административном прелазу "Мердаре".
Како су из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре недавно навели, на ауто-путу Ниш-Мердаре је предвиђена изградња 88 мостова, седам денивелисаних раскрсница и 35 тунела.
"Почетак радова на изградњи прве деонице планиран је у новембру 2021. године. Изградња деоница 2, 3 и 4 предвиђена је да иде сукцесивно и почетак радова очекује се током 2022. године", поручили су из Министарства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала