- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Брисел и Лондон: Избори у Русији – озбиљан корак назад од демократских слобода

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГласачка кутија на бирачком месту у Владивостоку
Гласачка кутија на бирачком месту у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
Пратите нас
Поступци руских власти против опозиције довели су до тога да на изборима за Државну думу Русије нису представљене многе политичке снаге за које су могли да гласају руски грађани, изјавио је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ. У Британији такође наводе да су руски избори озбиљан корак назад од демократских слобода.
Према његовим речима, „уочи избора примећено је повећање мера против опозиционих политичара, организација цивилног друштва и независних медија, као и новинара“.
То је довело до ограничења избора за руске гласаче и њихове могућности да добију потпуне и тачне информације о кандидатима, оценио је Борељ.
Он тврди да је Европска унија добила информације од независних и поузданих извора о озбиљним кршењима током избора за Државну думу Русије.
„ЕУ поново указује на дубоку забринутост због настављеног тренда сужавања простора за опозицију, цивилно друштво и независне гласове широм Русије. Унија позива руско руководство да преокрене тај негативни развој догађаја“, истакао је шеф европске дипломатије.
Додао је да ЕУ не признаје одржавање избора за руску Думу на „окупираној територији Кримског полуострва“.

Шта у Лондону кажу о руским изборима

Истовремено, Министарство спољних послова Британије осудило је одржавање избора на Криму – „сувереној територији Украјине“.
Британски МИП назвао је изборе „озбиљним кораком назад од демократских слобода“ у Русији и изразио огорчење наводним ограничењима које је та земља „увела надгледању процеса гласања“.
„Мере које предузимају руске власти у вези са маргинализијом цивилног друштва и искључењу стварних опозиционих кандидата из учешћа на изборима подривају политички плурализам и у супротности су са међународним обавезама које је преузела Русија“, наводи се у саопштењу на сајту ресора.
Подсетимо, избори за Државну думу Русије одржани су 17-19. септембра.
Према прелиминарним подацима Централне изборне комисије (ЦИК), након обраде више од 95 одсто гласова, највећи број гласова је освојила Јединствена Русија са више од 49 одсто гласова. Иза ње следи Комунистичка партија (19 одсто), а затим ЛДПР (7,5 одсто) и Нови људи (5,4 одсто).
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
РУСИЈА
Захарова Бриселу: За Немачку довољна само четири посматрача, али за Русију 245 – мало?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала